Haos u Savjetu ACV! Karadžić glasao za Vlahovića, a sad tvrdi da nije sve bilo u skladu sa zakonom

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo pod budnim je okom Specijalnog tužilaštva zobg nezakonitih radnji koje su pratile konkurs za izbor direktora ACV. Vjerovali ili ne, da je konkus bio mimo zakona ustvrdio je lično i član Savjeta Radoje Karadžić, koji je uputio pismo predsjedniku Savjeta ACV Dženanu Koliću i ostalim članovima. Ovim je praktično potvrdio sve navode iz krivične prijave koju je zviždač predao nedavno SDT-u.

U pismu, poslatom na mejl adrese Kolića i čanova Savjeta, a u koje smo imali uvid, Karadžić kaže da je u jednom mediju vidio odgovor Ministarstva prosvjete da Vladislav Vlahović nema VII 1 stepen stručne spreme nego VI 1, zbog čega traži da se njegov izbor poništi, ali i sam konkurs i raspiše novi.

Međutim, ono što je paradoksalno jeste činjenica da je upravo Karadžić glasao za Vlahovića, da bi nakon pisanja medija očigledno „promijenio ploču“.

Dalje, u pismu Karadžić potvrđuje navode portala ADRIA, da je oglas objavljen i da u njemu nije pisao stepen stručne spreme VII 1. On iznosi tvrdnju da su dva člana Savjeta na sjednici održanoj 24. jula ove godine bila izričita da u oglasu mora stajati stepen stručne spreme VII 1. Ipak, stepen stručne spreme je na nečiju inicijativu sklonjen, te je oglas objavljen bez toga iako je u prijavi Zavodu za zapošljavanje na dva mjesta jasno stajalo – Visoka stručna sprema, stepen VII 1.

Ovo je poseban segment na koji će u SDT-u obratiti pažnju, jer postoje indicije da su zapisinici mijenjani, odnosno da je jedno dostavljeno Zavodu za zapošljavanje, a usvojeno i sprovedeno nešto sasvim drugo.

Takođe, u pismu, Karadžić praktično demantuje Kolića da je Vlahović jednoglasno izabran jer je članica Savjeta Maja Nišavić na ranijim sjednicima izuzela mišljenje, osporavajući već tada stepen stručne spreme Vlahovića.

Na kraju, Karadžić, koji je glasao za Vlahovića, traži da se konkurs poništi i raspiše novi, kako bi se ispravile sve nepravilnosti.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je Karadžić predao kandidaturu za direktora ACV iako je bio član Savjeta iste organizacije. Zbog toga je 28. avgusta Kolić uputio inicijativu Vladi da se izjasni povodom ovog, očiglednog, koflikta interesa.

Ne želeći da čekaju odgovor Vlade, zakazana je sjednica Savjeta ACV na kojoj je biran direktor. Karadžić nepuni sat pred sjednicu povlači kandidaturu, i bez konačne odluke Vlade, glasa za Vlahovića, čiji izbor sada osporava.

U ranijoj izjavi za medije Kolić je tvrdio da je sve u skladu sa zakonom urađeno, te da je Vlahović jednoglasno izabran i da ispunjava sve zakonski tražene uslove, iako je Ministarstvo prosvjete zvanično saopštilo da izabrani direktor nema neophodni stepen stručne spreme.

Zbog svih ovih navoda Vlada je tražila da se detaljno preispita rad Savjeta ACV, da se utvrdi da li je bilo namještanja konkursa, te ko je tražio da se izbaci stepen stručne spreme VII 1 iz oglasa. Kako saznajemo na narednoj sjednici Vlade će biti donešene određene odluke, a vrlo vjerovanto će doći i do kadrovskih promjena u Savjetu ACV-a.

Provjerite slična mjesta

Sultan Al-Jaber: Ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo bi svijet nazad u pećine

Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vođa klimatskih pregovora COP28, …