Kovač: Zakazale neke institucije; Savić: Nijesam odgovoran

Sudski savjet raspravlja o tunelu prokopanom ispod Višeg suda, i eventualnoj odgovornosti čelnika te institucije Borisa Savića. Sjednica je zakazana ranije na inicijativu ministra pravde Marka Kovača, a prisustvuje joj i Savić.

Na sjednici Savjeta u toku je saslušanje predsjednika Višeg suda. Govoreći o slučaju “Tunel”, Savić kaže da znamo kako je došlo do tog predmeta.

“Znamo čime se bavi tajna i javna policija. Jedino je sudska strana ostala sama i prepuštena da se sama brani”, kazao je Savić.

Ministar pravde Marko Kovač kaže da kada je riječ o slučaju “Tunel” niko ne upućuje da je “jedina odgovornost predsjednika Višeg suda”.

“Niti prebacuje na Vas svu odgovornost”, kazao je Kovač.

Kovač kaže da su zakazale određene institucije, ali je kako kaže, bitno da se zna ko.

“Da u tom smislu svi treba da budemo svjesni svojih ovlašćenja i odgovornosti. Ovo nije poziv ni na čiju ostavku ili smjenu. Ukazujem samo na određene činjenice koji se dešavaju”, kazao je Kovač.

Savić kaže da ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost za ono što se desilo u depou Višeg suda.

“Smatram da je imaju državni organi. Imam ličnu odgovornost, subjektivnu što sam to otkrio”, kazao je Savić.

Savić je kazao da je Viši sud izuzetno transparentan u radu.

“Siguran sam da bi trebalo da institucije brane sudije u situacijama kad su najprizemnije uvrede i miješanje u naš rad. Mislim da je tu izostala bilo kakva reakcija Sudskog savjeta i udruženja sudija”, kazao je Savić.

Fali sudija u Specijalnom odjeljenju

Savić je iznio analizu prema kojoj posljednjih godinama imaju gotovo jednak broj primljenih predmeta.

“Imamo 15.000 predmeta na godišnjem nivou”, kazao je Savić.

Kaže i da se ove godine ne dešava ništa u smislu da je naglo skočio broj određenih predmeta.

Međutim, kako kaže u Specijalnom odjeljenju svake godine se povećava ukupni zaostatak u predmetima, jer se ne rješavaju u odnosu na priliv predmeta.

“Zaostatak u Specijalnom odjeljenju je 138 predmeta. U tom odjeljenju je više sudija nego ikad. Međutim, broj sudija ne može da riješi ovaj priliv”, kazao je Savić.

Puno je, navodi on, razloga zbog kojih se poredmeti ne završavaju.

“Imamo situaciju da imamo nevjerovatne opstrukcije u predmetima jer imamo veliki broj okrivljenih, koji su izuzetno motivisani na opstrukcije”, kazao je Savić.

On je kazao da je potrebno napraviti korijenitu promjenu ZKP-a koje bi omogućile efikasniji postupak.

“Sudije su užašno zauzete. Ovaj broj predmeta se ne može riješiti sa trenutnim brojem sudija. Moramo povećati ili broj izvršilaca u Specijalnom odjeljenju ili da razmišlimo o institutu upućivanja sudija”, kazao je Savić.

Savić je kazao i za bi do kraja godine 14 osoba, osumnjičenih u tri predmeta moglo da izađe iz pritvora, zbog nepodizanja optužnica.

Ministar pravde Marko Kovač je od Savića tražio da ponudi strategiju za rješavanje predmeta naročito organizovanog kriminala.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …