Abazović u Njujorku: Inicijativa A5 simbol jedinstva i zajedničkih vrijednosti

Na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova dr Dritan Abazović učestvovao je na radnom doručku za šefove diplomatija zemalja članica Američko-jadranske povelje, na poziv ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, u okviru predsjedavanja te zemlje inicijativom A5 koju čine Crna Gora, Sjedinjene Američke Države, Republika Hrvatska, Republika Albanija, Sjeverna Makedonija, kao i zemlje posmatrači: Republike Srbija i Republika Kosovo. Radnom doručku inicijative A5 prisustvovao je i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar.

Na radnom doručku, koji je organzovan pod nazivom „Siguran, stabilan, integrisan Zapadni Balkan (ne)moguća misija“, Abazović je istakao da „Inicjativa A5 predstavlja simbol jedinstva i zajedničkih vrijednosti, kao i kolektivne ambicije zemalja članica, u cilju ostvarenja vizije mirnog i prosperitetnog regiona“. Istovremeno, kako je naveo, predstavlja izazovnu misiju, imajući u vidu ranjivost Zapadnog Balkana, u kontekstu brojnih prijetnji koji podrivaju njegovu stabilnost.

Na toj liniji, ukazao je na posljedice agresije Rusije na Ukrajinu, kao i kontinuirane hibridne aktivnosti protiv zapadnih demokratija, uključujući i zemlje regiona. Posebno je naglasio je važnost zajedničkog djelovanja zemalja članica na planu snaženja kolektivne stabilnosti i sigurne budućnosti Zapadnog Balkana, kao preduslova za integraciju u evropske i evroatlantske strukture.

Na toj liniji, istakao je potrebu za većim prisustvom Evropske unije i NATO-a u regionu koji, kako je ocijenio, zahtijeva kontinuiranu pažnju i posvećenost partnera, a u cilju suprotstavljanja prijetnjama i jačanju integriteta Zapadnog Balkana.

Provjerite slična mjesta

Snažnije povezati privrednike Crne Gore i Kine

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 28. novembra sa predstavnicima Ekonomsko-trgovinskog odjeljenja Ambasade …