Pregovori u ćorsokaku, Bečić i Milatović drže ključeve Spajićeve vlade

Odluka Predsjedništva Demokratske Crne Gore da postavi novi uslov mandataru Spajiću – da neće sa Mehmetom Zenkom i SD-om praviti bilo kakve aranžmane – manevar je Demokrata, kojim pokušavaju da Uru Dritana Abazovića, po instrukcijama iz Beograda, ,,uguraju“ na mala vrata u 44. vladu i tako potpuno Milojku Spajiću uzmu kontrolu nad radom buduće vlade, saznaje Pobjeda.

Bečićev zaokret dogodio se samo dan nakon što je jedan visoki funkcioner Demokrata boravio u Beogradu i obavio važan tajni razgovor, nakon kojeg je Bečić, koji je inače ćutao posljednjih desetak dana, odmah ispostavio važan ultimatum Spajiću.

SVE DALJE OD DOGOVORA

Iako Bečić nije to javno pominjao, jasno je da je u pitanju njegova ideja, koja se svidjela vlasti Aleksandra Vučića kojem je kontrola Crne Gore važna, da Ura Dritan Abazović ipak bude dio vlade, kao i nedostajuće većine od tri-četiri poslanika. Njegova Demokratska Crna Gora ratuje sa bivšim DF-om oko prevlasti nad energetskim sektorom i trenutno ne vidi DF u vladi, ali se čak i to može promijeniti pod pritiskom Beograda – saopštio je izvor Pobjede pojašnjavajući da DCG ,,uopšte nije imuna na pritiske sa raznih adresa iz Srbije“.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore jednoglasno je u subotu prihvatilo prijedlog lidera partije Alekse Bečića da se obavežu da neće ići u koaliciju sa poslanicima koji su bili na listi DPS-a i SD-a. Bečić je i insistirao na tome da on neće biti kandidat za predsjednika Skupštine ukoliko izbor bude zavisio od Mehmeta Zenke i SD-a.

Takođe je predložio da Demokrate zauzmu isti stav i po pitanju izbora 44. vlade, što dodatno komplikuje ionako vrlo složene pregovore koje vodi Spajić.

Zanimljivo je da Bečiću, kada je prvi put izabran za predsjednika, 23. septembra 2020. godine, sa 45 glasova poslanika nijesu bili gadljiva četiri glasa opozicije koje je nazivao DPS satelitima – i Bošnjačke stranke i albanskih partija. Teško da se sada može govoriti o principijelnosti lidera Demokrata.

Upravo zbog tvrdog stava Bečića, između ostalog, mandatar Spajić u subotu veče u hotelu „Bristol“ u Podgorici bio vrlo daleko od ,,poželjnog“ 41-og glasa podrške.

Nijesmo bliži, čak mi se čini da smo udaljeniji od dogovora nego što smo bili – kazao je jedan učesnik razgovora u Podgorici.

Na sastanku sa Spajićem bili su, osim Bečića, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Fatmir Đeka iz koalicije Albanska alijansa, Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma, Adrijan Vuksanović iz HGI i Srđan Pavićević iz Civisa. Nije bilo predstavnika Ujedinjene Crne Gore, ni predstavnika koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

To je, nakon dvadesetak dana, bio prvi sastanak mandatara sa potencijalnim koalicionim partnerima, budućii da Spajić, za sada bezsupješno, pokušava da ,,ugasi vatru“ u vlastitoj partiji.

A to, prema saznanjima Pobjede, ide veoma teško.

RAZGOVORI SA MILATOVIĆEM
Nakon stava Predsjedništva Demokrata oglasio se i PES, koji je citirajući svoje Predsjedništvo saopštio da neće nikoga sa liste DPS-a i SD-a za podršku vladi, ali, zanimljivo, da nijesu više pominjali Uru kao potencijalno nepoželjnog partnera.

Stav Predsjedništva Demokrata da za izbor nove vlade presudan glas ne bude sa liste DPS-a i SD-a jeste stav koji je već PES izglasao na Glavnom odboru. Podsjećamo javnost da je naš pokret upravo donio odluku da se o sastavu nove vlade razgovara sa onim predstavnicima i partijama koje su našeg lidera podržale na konsultacijama kod predsjednika države. Tako da, ukoliko i drugi subjekti i svi poslanici budu poštovali donijete odluke, vlada će biti izglasana od onih koji su podržali Spajića za mandatara, što znači da većina neće zavisiti od poslanika sa liste DPS-a i SD-a – naveo je PES, koji je više zbunio nego obavijestio javnost otvarajući i nova pitanja u igri o formiranju vlade: da li su Ura i ZBCG sada poželjni partneri mandataru?

Saopštenje PES-a nije jedino što je bilo indikativno u cijeloj sagi oko pregovora o formiranju vlade.

Dva razgovora koja je mandatar održao sa šefom države Jakovom Milatovićem završena su bez bilo kakvih rezultata budući da su oba lidera ostala na svojim ranijim pozicijama.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima Pobjede, na dva sastanka Milatovića i Spajića koja su organizovana u Podgorici, aktuelni predsjednik države je lideru PES-a saopštio da – ,,nema nikakav uticaj na poslanice Ćinćur i Pejović“.

Kada je od strane Spajića, koji nije povjerovao u tu priču, dobio ponudu da ima dva ministra u vladi koje on predloži u zamjenu za glasove Ćinćur i Pejović, Milatović je i dalje ostao – bez odgovora.

To, prema izvorima Pobjede, znači i otvorenu sumnju Milatović i dalje radije sasluša centre iz Beogrda, nego svog partijskog kolegu, predsjednika PES-a.

Dodatnu sumnju pobuđuje i činjenica da se nastavak pregovora očekuje kad se Milatović vrati iz SAD, iako je predsjednik decidno rekao da ne želi više da učestvuje u sastavljanje vlade. I taj podatak govori da je Milatović (p)ostao nezaobilazan faktor u priči oko formiranja vlade.

Da Milatović drži ključeve formiranja Vlade sinoć je direktno potvrdio i visoki funkcioner Demokrata Boris Bogdanović.

-To znači da očekujem neupitnu podršku od strane svih poslanika i visoko rangiranih funkcionera PES-a, koji nijesu poslanici, naročito onih koji trenutno drže ,,ključić’ formiranja nove vlade i koji, prema svemu sudeći, imaju drugačiju viziju za 44. kabinet Milojka Spajića – rekao je Bogdanović.

SD: Ne pominjite nas, ne učestvujemo u pregovorima o vladi!
Socijaldemokrate Crne Gore pozivaju političke aktere koji duže vrijeme bezuspješno pokušavaju da formiraju vladu, da svoje unutrašnje probleme ne rješavaju preko leđa SD-a koji, kako su istakli, zvanično u pregovorima nikad nije ni učestvovao.

Neprimjereno je i politički nezrelo da nas bilo ko pominje u kontekstu navedenih pregovora, iako nam je u potpunosti jasna potreba pojedinih političkih partija da, kao i uvijek, nađu nekog fiktivnog neprijatelja kojeg će napadati kako bi odbranili sebe od odgovornosti za rušenje prethodno dogovorene većine – navodi SD.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …