Evropska unija “povjerljivo” ukinula sankcije za četiri Rusa

Četiri Rusa isključena su sa liste sankcija EU jer više ne podležu kriterijumima na osnovu kojih su uvedene restriktivne mjere, objasnio je Peter Stano, pres-sekretar šefa diplomatije EU Žozepa Borela.

“EU je usvojila 11 paketa sankcija Rusiji i uz ove sankcije uvijek ide spisak pojedinaca i organizacija uključenih na osnovu određenih kriterijuma. Svaki paket sankcija se redovno preispituje. A kada se utvrdi da ih nema, duži zakonski razlozi za napuštanje određenih sankcionisanih lica ili organizacija, oni se odatle uklanjaju, a to znači da se sankcije ukidaju”, rekao je Stano na brifingu u Briselu.

Peter Stano je objasnio da su za četvoricu Rusa izuzetih od sankcija, relevantni kriterijumi prestali da važe, ali je odbio da ide u detalje, navodeći činjenicu da su odluke o sankcijama donijete konsenzusom i poverljivo među državama članicama.

Rezolucija savjeta pokazuje da su četiri osobe skinute sa sankcione liste. Prema publikaciji u Službenom listu EU, sankcije su ukinute vlasniku grupe kompanija ESN Grigoriju Berezkinu, bivšem izvršnom direktoru kompanije Ozon Aleksandru Šulginu i preduzetniku Farhadu Ahmedovu. Sa spiska je isključen i pukovnik Georgij Šuvajev, koji je preminuo u oktobru 2022.

I Crna Gora se nalazi među državama koje su uvele sankcije i zamznule imovinu ruskim državljanima. Odluka da se zamrzne imovina za više desetina ruskih državljana donijeta je bez odluke suda. Zbog toga su pred Ustavnim sudom dvije inicijative – jedna koju je podnio bivši Demokratski front i druga koju je podnio vlasnik i urednik portala Bizniscg Predrag Zečević.

Podsjećamo i da su pravni stručnjaci upozoravali Vladu da Crna Gora može biti u problemu zbog zamrzavanja imovine ruskim državljanima, jer će oni, ukoliko Ustavni sud odluku proglasti neustavnom, tražiti milionske nadoknade.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …