Inspekcija tražila i smjenu direktorke Janković

Uprava za inspekcijske poslove tražila je od Ministarstva prosvjete krajem aprila da zbog utvrđenih nepravilnosti smijeni direktoricu kolašinske Osnovne škole ,,Međuriječje“ Sonju Janković, ali ministar prosvjete Miomir Vojinović nije postupio po tom zahtjevu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove potvrdili su Pobjedi da su 19. aprila ove godine dostavili ministru Vojinoviću prijedlog da se razriješi direktorica škole. Iz Ministarstva prosvjete, međutim, kažu da ,,nemaju izvještaj Prosvjetne inspekcije koji pominjemo“.

Kontaktirali smo i direktoricu škole Janković koja je kazala da ,,nije tačno da je inspekcija tražila njenu smjenu“. Rekla je da je nalaz inspektora pozitivan. Upitana da li onda može da nam ga dostavi, odgovorila je – ne.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kažu da su konstatovali da direktorica ustanove nije realizovala program razvoja ustanove, odnosno godišnji plan rada. Utvrdili su, kako kažu, da nije izvršavala radne zadatke, odnosno vršila je povredu radne obaveze, zloupotrebljavala svoj položaj i u ustanovi se nije vodila propisana evidencija.

– Shodno navedenom, prosvjetni inspektor je preduzeo mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima, sačinio zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru i dostavio prijedlog za razješenje direktorice ustanove ministru prosvjete na nadležno postupanje i to 19. aprila 2023. godine – kazali su oni.

Pisali smo nedavno o slučaju spornog direktora iz kotorske Srednje pomorske škole Ratku Petroviću. Za njega je, takođe, prosvjetni inspektor Vesko Joksimović utvrdio da je kršio zakon, zloupotrijebio je službeni položaj, te je čak zapošljavao i svoju kćerku i izmišljao je radno mjesto za nju. Inspekcija je dostavila nalaz i predložila je ministru Vojinoviću da se razriješi Petrović. Iz Ministarstva su, međutim, tada Pobjedi rekli da njima nije stizao prijedlog da se direktor razriješi i da bi reagovali da jeste. Nakon što ih je Pobjeda obavijestila da imamo prijedlog u kojem se jasno traži od ministra Vojinovića da se smijeni Petrović, odgovorili su da im ga – dostavimo. Prema našim saznanjima, kako smo pisali, postoje dokazi sa povratnicom i zavodnim brojem da je prijedlog inspektora kojim se jasno traži smjena Petrovića dostavljen Ministarstvu prosvjete.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović rekla je Pobjedi tada da ministar Vojinović mora da snosi punu odgovornost, jer nije postupio po eksplicitnom prijedlogu Prosvjetne inspekcije koja je tražila da se razriješi direktor Srednje pomorske škole Ratko Petrović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …