HOROR: Prošle godine za 12 eura kupovali 20 kila krompira i šljiva, ove za 30 eura

Upoređivanjem cijena voća i povrća na današnji dan na istoj zelenoj pijaci mnogo se može zaključiti o životnom standardu građana. Na pijaci u Gintašu 2021. i 2022. godine kilogram krompira koštao je 50 centi, što znači da je za deset kilograma bilo neophodno izdvojiti pet eura. Juče je kilogram krompira koštao 1,50, te je džak od deset kilograma cijenjen 15 eura. Ista situacija je i sa šljivama koje su juče bile jako tražene. Prije dvije i prošle godine godine kilogram je bio 70 centi, dok ih ove godine građani plaćaju 1,50 eura. To znači da je ranije deset kilograma šljiva koštalo sedam eura, a danas 15 eura. Tako su građani prije dvije i prošle godine za 12 eura mogli kupiti po deset kilograma krompira i šljiva, a danas im za isto to treba 30 eura.

U septembru prije dvije i prošle godine mandarine su bile dva eura, a ove su četiri eura, grožđe od 1,70 do dva, a juče od tri do pet eura. Breskve su ranije trgovane za dva eura, da bi ove godine bile euro skuplje. Isti slučaj je i sa pomorandžama koje su prije dvije godine koštale 60 centi, prošle dva eura, a ove godine tri eura. Prije dvije godine u ovom periodu mandarine su bile euro, prošle godine dva, a ove godine četiri eura. Zadnje dvije godine paradajz je kupovan za euro, dok je juče cijenjen dva eura. Pipun je koštao 80 centi, a juče je na pijaci prodavan tri eura. Lubenica se po kilogramu nekada mogla kupiti za 50 centi, a danas je dva eura.

Prije dvije godine za pet kilograma krompira, tri kilograma paradajza, dva kilograma mandarina, i isto toliko grožđa i banana, pipun, lubenicu od pet kilograma i tri kilograma šljiva trebalo je izdvojiti 24 eura. Prošle godine sve to koštalo je 29, a ove godine 49 eura.

Građani su, kako kažu, zatečeni cijenama na zelenim pijacama i ističu da se jedva “sastavlja kraj s krajem”.

– Cijene su astronomske, pogotovo za nas penzionere. Od čega da živimo, od 300 eura. Školjka jaja je 7,50 eura. To je strašno. Krompir je sada 1,50 eura, a bio je 50 centi. Ovome se mora stati na kraj. Na pijaci su sve preprodavci i zbog toga su cijene ovakve. Dignu cijene da zarade. Šljivu mi danas nude tri eura, a pojedemo kilo za pola sata – kaže Slobodan Lončar.

Vesna Radunović ističe da su jedino jeftine banane.

– Sve drugo je katastrofa, a penzija mi je minimalna. Ljeto je majka sirotinjska pa sa malo mesa napravimo sataraš ili punjene paprike. Recimo rižoto kad pravim košta me pet eura. Cijene breskve, nektarine, grožđa su nevjerovatne. Prešle godine za euro mogli ste da birate grožđe, a danas ga ispod dva eura nema. Ljeti ćemo nekako da proguramo, a što ćemo zimi. Zamislite kada je kilogram krompira 1,50 eura. U taj kilogram vam dođe četiri malo veća krompira i kako od toga da se napravi ručak za četvoročlanu porodicu – kaže Radunović.

DAN

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …