Bečić zadao novi udarac Spajiću, ima li mandatar keca u rukavu


Uslovljavanjem podrške Demokratske Crne Gore mandataru Spajiću, postavlja se logičko pitanje – ako je Vučić iskoristio sve svoje druge političke partije koje su iskomplikovale Spajiću matematičku računicu oko formiranja vlade, da li je ovakvo uslovljavanje Demokrata, čak i ako ono ne bi bilo plod intervencije sa strane, zapravo konačni pokušaj da se zaustavi formiranje Spajićevog kabineta. Da li Spajić ima keca iz rukava – kazao je za Pobjedu Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i politički analitičar, komentarišući nove uslove koje je lider Demokrata postavio pred Spajića u formiranju vlade.

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore jednoglasno je juče prihvatilo prijedlog svog lidera Alekse Bečića da se obavežu da neće ići u koaliciju sa poslanicima koji su bili na listi DPS-a i SD-a. To je najnoviji uslov za mandatara Milojka Spajića, koji od 10. avgusta pokušava da sastavi vladu. Iz Pokreta „Evropa sad“ reagovali su saopštenjem, navodeći da većina neće zavisiti od poslanika sa DPS-ove liste, te da je njihova ranija odluka da se o sastavu vlade razgovara sa predstavnicima i partijama koje su podržale Spajića na konsultacijama kod predsjednika države.

Put ka „rušenju“ Spajića

Zlatko Vujović kaže da je kompletno formiranje vlade na neki način usmjereno na rušenje Spajića i produbljivanje sukoba koji bi doveo do rascjepa u Pokretu „Evropa sad“.

– Bilo je za očekivati da partije koje smatraju da im je PES uzeo mandate, urade sve da se zaustavi rast te partije. To smo vidjeli kroz predizbornu kampanju Abazovića i pokušaj diskreditacije Spajića, a onda tek kroz proces formiranja vlade, gdje se očekivalo da će do nje doći mnogo lakše, ali vidimo da praktično, kako Spajić zatvori jedan problem, pojave se nova dva. To je, prije svega, posljedica pokušaja zvaničnog Beograda preko SPC i određenih političara u različitim političkim partijama da spriječe formiranje vlade koja neće biti pod kontrolom Beograda – istakao je Vujović.

Kazao je da je Spajić do sada pokazao odlučnost da ne dozvoli formiranje vlade koju bi kontrolisao Vučić i koja bi Crnu Goru povela u potpuno suprotnom pravcu od onoga što je zvanično proklamovana spoljna i unutrašnja orijentacija.

– Možda na prvu „loptu“ zvuči iznenađujuće da je sada i Demokratska Crna Gora otvorila to pitanje i uslovila svoju podršku, ali postavlja se logičko pitanje – ako je Vučić iskoristio sve svoje druge političke partije koje su iskomplikovale Spajiću matematičku računicu oko formiranja vlade, da li je ovakvo uslovljavanje Demokrata, čak i ako ono ne bi bilo plod intervencije sa strane, zapravo konačni pokušaj da se zaustavi formiranje Spajićeve vlade. Jer, uskraćivanje podrške Spajiću od nekih subjekata, poput SNP i UCG, ne predstavlja iznenađenje, te nije posljedica Spajićevog ponašanja, nego uticaja spoljnih aktera, prije svega zvaničnog Beograda – poručio je Vujović.

Prema njegovim riječima, ovakav stav Demokrata, ukoliko se bude na njemu istrajavalo, dovešće do toga da Spajić ima opcije – da odustane od formiranja vlade, zatim da to učini po principima za koje se zalaže zvanični Beograd što bi značilo konfrontaciju sa Zapadom ili da uđe u određene aranžmane sa onima koji su bili opozicija. Vujović je istakao da je Spajić doveden u prilično tešku situaciju, ali iz koje, kako je rekao, ima dosta elegantnih poteza.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …