Kalezić: Nije isključeno da se Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“

Međunarodni partneri učiniće sve da se nova vlada formira, čak i uz minimalnu podršku koja neće uključivati bivši DF. Ne bih isključio mogućnost da se Spajić za partnerstvo obrati koaliciji „Zajedno“, što bi bilo najbolje i najsvrsishodnije u ovom trenutku – kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar.

Kalezić je, u razgovoru za naš list, kazao da mandatar Milojko Spajić mnogo bolje percipira poruke međunarodne zajednice od Jakova Milatovića, koji je, kako je istakao Kalezić, pod direktnim ili indirektnim pritiscima i kontrolom srpskih obavještajnih službi. Komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da treba izbjeći da se u crnogorsku vladu uvede antizapadna stranka, Kalezić je rekao da je ona usmjerena ka Milatoviću kako bi prekinuo sa vrlo perfidnom opstrukcijom formiranja Spajićevog kabineta.

Od samog početka je bilo jasno da u Spajićevoj vladi neće biti mjesta za koaliciju „Za budućnost Crne Gore“. Njegova taktička i politička greška je što je uopšte vodio te pregovore. Bilo je lakše da je od početka rekao da ni principijelno, ni vrijednosno oni nijesu i ne mogu biti dio njegovog kabineta – kazao je Kalezić.

Rekao je da je Eskobarova poruka najoštrija do sada, te da dolazi u momentu kada Milatović upravo lobira, i javno i tajno, za koaliciju „Za budućnost Crne Gore“.

Retorika koju Eskobar koristi je za ljestvicu podignuta. Prije smo samo slušali o protivnicima NATO integracija, a sad se precizno identifikuje antizapadni karakter tih političkih opcija. Vjerujem, kad Eskobar izađe sa tom izjavom, da se on prije svega obraća Milatoviću, a istovremeno i Demokratama koje pokušavaju na sličan način da uvuku bivši DF u vladu – poručio je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Eskobarova izjava je samo dio šireg napora međunarodne zajednice da „urazumi“ Milatovića.

Međunarodna zajednica je u njemu vidjela kredibilnog, prozapadnog političara. Međutim, dešava se da on reputaciju i kredibilitet gubi brže nego „tehnički“ Abazović. Sumnjam da će međunarodna zajednica moći da obuzda liderske i političke obaveze koje Milatović ima, već više vjerujem da će fokus međunarodne zajednice biti na jednoj vrsti dogovora između DPS-a i njenih partnera, i PES-a, odnosno onoga što je u PES-u otvoreno za tu vrstu saradnje. Očekujem da će problem sa Milatovićem tek da se pojavi i da će oni njega morati da tretiraju drugačije u budućnosti – istakao je Kalezić.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …