25 GODINA OD OSNIVANJA RC PODGORICA25 GODINA ROTARIJANSTVA U CRNOJ GORI

Ideja Rotarijanstva, rođena u Americi 1905.g. s Polom Harisom, u Crnu Goru stiže 1998. godine, osnivanjem Rotari kluba Podgorica. Grupa entuzijasta i intelektualaca okupila se kako bi inicirala osnivanje Rotary pokreta u Crnoj Gori. Njihovom zaslugom, kao i upornošću njihovih sljedbenika, danas Rotary zajednica Crne Gore proslavlja veliki jubilej, četvrt vijeka postojanja.

RC Podgorica, kao klub prvijenac imao je istorijsku misiju širenja ideje rotarijanstva na ovim prostorima. 2002. godine kumovao je osnivanju RC Budva. Zatim su nastali klubovi u Ulcinju, Pljevljima, Bijelom Polju, Baru i Kotoru. RC Podgorica je sponzor i osnivač rotari klubova na sjeveru, kada su 2008. godine čarterovani RC Pljevlja i RC Bijelo Polje. Ideja o „prijateljstvu kroz služenje“ nastavlja se i kroz osnivanje Rotarakt klubova, servisnih klubova za mlade, koje danas u Crnoj Gori predstavljaju Rotarakt klubovi u Podgorici i Budvi, na koje smo posebno ponosni.

Crnogorski klubovi pomažu i u širenju rotarijanstva u regionu. RC Podgorica, je 2006. godine, bio sponzor RC Peć, na Kosovu. Klub je vrlo posvećen i međunarodnoj saradnji sa klubovima pobratimima, RC Bari Ovest – Italija, RC Martijanci – Slovenija i RC Singidunum – Srbija.

U današnjem svijetu narušenih etičkih vrijednosti, nasilja svake vrste, otuđenosti od tradicionalnih porodičnih vrijednosti, RC Podgorica ulaže veliki napor da ostane senzibilan na osnovne rotarijanske postulate, podsticanje visokih etickih standarada u svojim profesijama, poštovanje humanizma, plemenitosti i napretka u zajednici. Vjerujemo da imamo kapacitet da razvijamo nove generacije lidera, koje će svojim naprednim idejama ovaj svijet učiniti boljim mjestom za življenje, u kome će mir biti prioritet.

Ponosni smo što smo dio brojne, svjetske porodice od gotovo 1,2 miliona članova. i što naši klubovi uspješno realizuju brojne akcije na dobrobit svoje zajednice. Povodom ovog značajnog jubileja, RC Podgorica planira prigodnu proslavu za sve rotarijance, rotaraktovce, prijatelje i poštovaoce rotari pokreta, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena – izjavio je Filip Radičević, predsjednik Rotary kluba Podgorica.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …