Uprava prihoda i carina ostala bez papira


UPC je obavijestila i Ministarstvo finansija da je ostala bez papira, a “Danu” se obratilo nekoliko građana navodeći da su morali da donesu papir kako bi im bila odštampana potrebna dokumenta

Uprava za katastar i državnu imovinu od decembra 2021. godine ne uspijeva da realizuje javnu nabavku kancelarijskog materijala za potrebe 44 državna organa, zbog čega u proteklih nekoliko sedmica najviše trpi Uprava prihoda i carina. Kod UPC i u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) stranke imaju problema da dobiju tražena dokumenta zbog nedostatka papira, pa ili sami kupuju papir kako bi dobili dokumenta ili direktori sektora u UPC kupuju papir kako bi mogli da izdaju dokumenta strankama.

“Danu” se nekoliko građana požalilo da u poslednje vrijeme moraju da donose papir u UPC kako bi dobili potrebnu dokumentaciju, nakon čega smo kontaktirali sa UPC kako bismo dobili odgovor u čemu je problem. Iz UPC su nam pojasnili da je problem centralizovana nabavka, za koju je nadležna Uprava za katastar i državnu imovinu, te da oni nemaju zakonskih mogućnosti da samostalno nabave papir. Istakli su da su Direktorat za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija obavijestili da je Uprava prihoda i carina bez papira.

– Menadžment i rukovodioci UPC kupovinom papira iz ličnih sredstava, što su činili u više navrata, trude se da premoste ovu situaciju, a kontaktirali smo i Direktorat za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija o eventualnim drugim mogućnostima, do okončanja tenderskog postupka, za koji je, prema našim informacijama, u toku žalbeni postupak. Tenderski postupak za nabavku kancelarijskog materijala koji je Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela 4. aprila 2023. godine je poništen, dok je na tenderski postupak od 19. juna uložena žalba na dvije od četiri partije, među kojima je i nabavka papira, za koju je žalbeni postupak u toku. To znači da zbog toga ugovor za ovu nabavku nije mogao biti zaključen – pojasnili su iz UPC, čiji je direktor Vladimir Bulajić.

Ukazali su i da se u ovim situacijama mora imati adekvatnije rješenje zbog specifičnih potreba i opreme koju koristi UPC.

– Potrebe Uprave prihoda i carina za papirom i tonerima takođe su velike i zahtijevaju kontinuitet u snabdijevanju zbog specifičnosti poslova koje obavljamo (rad sa strankama, izdavanje dokumentacije i sl.), kao i iz razloga što se radi o Upravi sa preko 1.000 zaposlenih – naglasili su iz UPC.

Tražili mišljenje od Direktorata

Od Direktorata za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija tražili smo mišljenje da li UPC može da realizuje ovu nabavku, iako je riječ o centralizovanoj nabavci koja ide isključivo preko Uprave za katastar i državnu imovinu, da ne bi došlo do zastoja u radu, a u cilju obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja. Odgovoreno nam je da se nabavka kancelarijskog materijala mora sprovoditi u skladu sa članom 74 Zakona o javnim nabavkama i u skladu sa Uredbom o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, što UPC i poštuje. Sugerisana je komunikacija sa Upravom za katastar i državnu imovinu vezano za navedenu problematiku, u kojoj je tender za nabavku u toku, kao i realno planiranje potreba za kancelarijskim materijalom, čega se UPC pridržava. Ukazujemo i da se UPC posljednjih godina budžetom Crne Gore odobravaju novčana sredstava za navedenu namjenu niža od traženih, odnosno planiranih iznosa, kazali su iz UPC.

Iz Uprave za katastar su nam potvrdili da je problem sa centralizovanom nabavkom i precizirali da su 3. decembra 2021. godine pokrenuli postupak nabavke kancelarijskog materijala za potrebe državnih organa uz primjenu okvirnog sporazuma na period od dvije godine. Među 44 organa je 17 ministarstava i 16 uprava.

Precizirali su da su, u skladu sa potrebama državnih organa, sproveli postupak i zaključili okvirne sporazume sa ispravnim ponuđačima, a na osnovu kojih su 4. aprila raspisani pozivi za nadmetanje za drugu godinu primjene okvirnog sporazuma.

DAN

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …