Švajcarci na ulicama Berna tražili rast plata i penzija, traže prihode jednake životnim troškovima

U Bernu su danas održani protesti kojima je prisustvovalo 20.000 ljudi, a na kojima su zatraženi rast plata i penzija.

Proteste u centru grada organizovali su Savez sindikata Švakcarske, Udruženje Travail.Suisse, Socijaldemokratska partija, Zeleni i Udruženje stanara.

Učesnici protesta iz cijele Švajcarske su tražili i to da zakupci nekretnina moraju biti zaštićeni od zloupotreba te da društvo ima veći povrat od industrije nekretnina.

Između ostalog, na transparentima bilo je ispisano: “Sve postaje skuplje – povisite plate i penzije” i “Profit raste, plate se snižavaju”. Jedna od učesnica protesta je poručila da je umorna od razmišljanja da li da odustane od posla koji voli, da bi konačno dobila pristojnu platu.

Prihodi radnika u ovoj godini su se smanjivali treći put zaredom i cilj je da se to zaustavi. Demonstranti su istakli da je konačno došlo vrijeme za rast plate.

Tvrdi se da su profit i dividende veći nego ikada prije. Zatraženo je da postoji garancija da će plate biti usklađene sa životnim troškovima, prenosi portal swissinfo.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …