KATANAC na nekoliko pilana, počela borba protiv devastacije šuma

Na više lokacija na sjeveru Crne Gore već nekoliko dana sprovode se pojačane kontrole čiji je cilj da se, kako je to najavljeno na sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, stane na put šumokrađi i devastaciji tog vrijednog resursa Crne Gore.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, samo na području Plava i Berana juče je pečatirano nekoliko ilegalnih pilana, koje su držala fizička lica.

Nijesu, prema podacima Pobjede, na tim lokacijama pronađeni trupci za preradu, ali objekti nijesu imali dozvole za rad i bili su operativni da u svakom momentu mogu da prerade građu koju ilegalno nabave.

Kako nam je neformalno saopšteno od ljudi uključenih u zajednički tim koji bi trebalo da čine MUP, kao koordinator, Uprava prihoda i carina, inspekcijske službe, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima i predstavnici nevladinih udruženja ekoloških aktivista, cilj je da se sprovede koordinirani plan, uz istovremeno pokrivanje šireg područja.

Te bi mjere uz kontrolu putnih pravaca preko kojih mora proći građa ili drva za ogrijev, kako se očekuje, trebalo da rezultiraju promjenom slike na terenu i sprečavanjem dalje devastacije, koja je prema izvještajima EPA i nevladinog sektora, dovela do nikad gore situacije na terenu.

Nelegalna sječa uz prateći problem sušenja šuma, naročito sastojina smreke, ozbiljno prijete četinarima u višim predjelima, dok se bespravna eksploatacija listopadnog drveta za ogrijev negativno odražava na šumske komplekse u srednjem dijelu države.

Agencija za zaštitu životne sredine stavila je svu raspoloživu infrastrukturu i kapacitete na raspolaganje mješovitom timu koji je, shodno zaključcima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, zadužen da na terenu sprovede sveobuhvatne mjere kako bi se problem nelegalne eksploatacije šume i dalji kanali plasmana takve građe zaustavili.

Prema riječima direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića, sve neregularnosti koje uoče proslijediće resoru MUP-a koji je zadužen za koordinaciju aktivnosti.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …