VLADA: Dobili smo saglasnost institucija za posjetu depou

Koristimo priliku da precizno informišemo javnost, a u vezi navoda iz saopštenja Vrhovnog suda i Višeg suda u Podgorici koji u potpunosti ne korespondiraju istini – odnosno kojima se implicira da su “danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja”.

Naime, kako je javnosti poznato – predsjednik Vlade je sa ministrima i rukovodstvom Uprave policije posjetio prostorije Suda i to, uz prethodnu saglasnost predsjednika Višeg suda Borisa Savića, dobijenu u komunikaciji sa Ministarstvom pravde.

Stoga posebno zabrinjava i začuđuje da se uz Vrhovni sud kao potpisnik saopštenja javlja i Viši sud u Podgorici, čiji je predsjednik upravo odobrio ulazak u prostorije suda. Javnost se sa pravom može zapitati ko piše saopštenja u ime Višeg suda u Podgorici, a bez prethodne konsultacije sa samim predsjednikom o okolnostima slučaja.

Takođe, uzimajući u obzir kompleksnost ovog pitanja premijer Abazović je prije ove aktivnosti zatražio i mišljenje odnosno saglasnost Uprave policije, kako svojim prisustvom ne bi potencijalno ugrozio lice mjesta. 

Dakle, nakon pribavljenih saglasnosti predsjednika Suda, gospodina Savića i direktora Uprave policije Nikole Terzića premijer je danas, u kapacitetu predsjedavajućeg Vijećem za nacionalnu bezbjednost, zajedno sa ministrima i direktorom Uprave policije, uz sve mjere predostrožnosti, ostvario neposredan uvid u činjenično stanje.

Pozivanje ovih sudskih instanci na kršenje Kućnog reda sudova, preciznije člana 2 kojim se propisuje “da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita” očigledno je već prethodno ozbiljno prekršeno zbog čega je ova prostorija postala mjesto izvršenja krivičnog djela. 

Ko je, kada, kako i iz kojih razloga prekršio “kućni red” boraveći bez dozvole u prostorijama sudskog depozita, sada je pitanje u nadležnosti Uprave policije i nadležnog tužilaštva od kojih se očekuje efikasno postupanje u konkretnom slučaju.

Što se tiče drugih navoda iz saopštenja, smatramo nepotrebnim ulaziti u javne polemike posebno ako smo na zajedničkom cilju pronalaska počinilaca i nalogodavaca. 

Interes Vlade je da se trend pada povjerenja građana u rad sudstva zaustavi, kako se časni poziv sudije ne bi više identifikovao sa određenim imenima protiv kojih se trenutno vode krivični postupci u istoj zgradi.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …