U Evropu stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta mrava

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi put je pronađen u Evropi. Ovaj uvezeni mrav, poznat po naučnom nazivu Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog stoljeća proširio na veći dio Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ovi insekti postaju agresivni kada ih se uznemiri i imaju ubod koji izaziva nelagodu na koži te mogu izazvati alergijske reakcije. Također mogu nanijeti štetu poljoprivrednim usjevima i lokalnim ekosistemima.

Istraživači su otkrili 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava na površini od 5 hektara u blizini grada Sirakuza na Siciliji u Italiji.

“S. invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta i može se širiti iznimno brzo. Okriće ove vrste u Italiji bilo iznenađenje, ali smo znali da će taj dan doći”, kazao je Mattia Menchetti, glavni autor studije i istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španiji za CNN.

Iako su crveni vatreni mravi ranije otkriveni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Nizozemskoj, nikada prije nije bila potvrđena kolonija, što su istraživači prvi put dokazali ovim istraživanjem. Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze, ali nije jasno kako i kada su vatreni mravi stigli na to područje. Istraživači vjeruju da su insekti morali stići na tranzitnu tačku s velikim aktivnostima ljudi, poput gradske luke.

Mještani su informisali naučnike o povećanju broja uboda mrava od 2019. godine.

Istraživanje je otkrilo da su leteće kraljice mrava vjerojatno stigle na to područje sa sjeverozapada Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka, putem vjetra. Genetska analiza mrava ukazala je na najvjerojatniji izvor proširenja iz Sjedinjenih Američkih Država ili Kine, gdje je također zabilježena invazivna prisutnost vrste Solenopsis invicta.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …