Perović saslušana u svojstvu građanke: Vjerujem da će SDT raditi u interesu pravde


Bez obzira na već ustaljenu praksu zloupotrebe prava, pravnog sistema i institucija sistema, vladavina prava u Crnoj Gori, srećom, ipak postoji, saopštila je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović, koja je danas saslušana u svojstvu građanke zbog krivične prijave koju je podnio predsjednik Sindikalne organizacije Agencije za sprječavanje korupcije, a koji je optužio za stvaranje kriminalne organizacije u ASK-u, te zloupotrebu službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Njeno saopštenje objavljeno na zvaničnom sajtu Agencije prenosimo u cjelini:

“Danas sam ponovo, kao i prije dvije godine, saslušana u svojstvu građanke, ovog puta zbog krivične prijave koju je podnio predsjednik Sindikalne organizacije Agencije za sprječavanje korupcije, koja, uzgred, broji 13 zaposlenih od 75 sistematizovanih radnih mjesta. Prijava se odnosi na okolnosti izvršenja krivičnog djela ni manje ni više nego stvaranja kriminalne organizacije u Agenciji, te krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Slušajući sadržinu prijave koju mi je iznijela tužiteljka upućena u Specijalno državno tužilaštvo, shvatila sam da mi nije predočen baš nijedan elemenat krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije. Podnosioci nijesu tačno unijeli čak ni zakonski opis elemenata krivičnog djela koje mi se pripisuje, što dovoljno govori o ozbiljnosti njihovog postupka.

Simptomatično je da je prijava vrlo slična onoj koju je protiv mene u februaru ove godine podnijela jedna nevladina organizacija zbog korišćenja službenog vozila. Razlog tome je kriminalno udruživanje onih koji već treću godinu žele da me, za moj zakonit rad, proglase kriminalkom. Ako nam do sada i nije bilo jasno otkuda ovoj NVO akti iz Agencije – koji su zakoniti, a kojima je manipulisano i koji su bili tumačeni na obmanjujući način – ovim je to u potpunosti razotkriveno.

Pozdravljam i podržavam neobično brzu reakciju SDT-a, koje me pozvalo da se izjasnim kao građanka na krivičnu prijavu, neosnovano podnijetu 1. avgusta 2023. godine. Srećna okolnost je da se dokumentacija iz koje se može utvrditi isključivo zakonit rad Agencije na svim poljima, pa i na polju „prisvajanja luksuznog BMW-a“, već nalazi u SDT-u.

Radujem se ovom postupku, kao što sam se radovala postupku utvrđivanje svoje odgovornosti za navodnu utaju poreza, koja je tako vješto iskonstruisana, uprkos članu zakona koji ne dozvoljava tumačenje, primjeni tog člana u praksi i na osnovu toga izdatih pravnih mišljenja i sudske prakse, te mišljenja poreske inspekcije da kapitalne dobite za koju sam okrivljena – nema.

Kako svaka demokratska država garantuje vladavinu prava za sve građane, očekujem da ću biti zaštićena od novih neutemeljenih optužbi. Vjerujem da će SDT raditi u interesu pravde, i time pokazati da ne može da bude alatka za zastrašivanje onima koji umjesto da se okrenu sebi i svom usavršavanju na bilo kom životnom i profesionalnom polju, posvećeni su pokušajima diskreditacije, iz nečasnih motiva, svih koji im smetaju.”

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …