LAKUŠIĆ: Ustava u koritu Morače se privodi kraju, gradnja dobro napreduje i daje očekivane rezultate

Pješčana ustava se radi u koritu rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite, odnosno na području Grbavaca.

“Ova aktivnost privremenog i djelimičnog pregrađivanja korita rijeke Morače, izgradnjom pješčane ustave, u osnovi se sprovodi u okviru radnji za potrebe zaštite izvorišta „Bolje Sestre“ od daljeg pada izdašnosti, a i vraćanju izdašnosti u pređašnje stanje”, saopštio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

Naime, u okviru Studije su iznesene naučni pokazatelji da bi za potrebe zaštite izvorišta ,,Bolje Sestre“ bilo svrsishodno izgraditi brane kojim bi se pokušala sanirati šteta koja je nastala od prekomjerne eksploatacije šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače.

Cilj izgradnje pješčane ustave je da se poveća nivo vode u koritu, kreira mala akumulacija i ojača hidraulička veza između površinskih i podzemnih voda, i tako indirektno prihranjuje karstna izdan „Boljih Sestara“, što je i bio slučaj prije uzurpacije i degradacije korita Morače.

Brane će poboljšati izdašnost izvorišta „Bolje Sestre“ i vratiće izdašnost približno na nivou prije eksplotacije šljunka.

Regionalni vodovod je uz pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Uprave za vode i Agencije za zaštitu prirode i drugih nadležnih organa i institucija obezbijedio svu neophodnu dokumentaciju. Firma „Nik Com“ je uradila Hidrograđevinski projekat izgradnje pješčanog nasipa, dok je firma „Kov atelje“ izvršila reviziju projekta.

“Regionalni vodovod, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i DOO „Zaštita prostora Crne Gore“ radi sanaciju korita i obala rijeke Morače izgradnjim pješčane ustave u koritu rijeke Morače”, zaključio je Lakušić.

Provjerite slična mjesta

Snažnije povezati privrednike Crne Gore i Kine

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 28. novembra sa predstavnicima Ekonomsko-trgovinskog odjeljenja Ambasade …