abazovic

Abazović: Devastacijom prirodnih dobara izgubili smo preko milijardu eura

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Crna Gora u prethodnom periodu izgubila više od milijardu eura devastacijom prirodnih dobara Crne Gore.

Abazović je, na početku sjednice Nacionalog savjeta za borbuprotiv korupcije, kazao da je napravljen vidljii napredak u suzbijanju nelegalne ekploatacije šljunka, kad je nastupljeno jedinstveno sa više adresa, ali da to ne znači da su sve manjkavosti eliminisale.

U odnosu na period kada se započelo sve, a to je bio februar prošle godine, mislim da smo napravili ogroman napredak što je efektuiralo nesmetanim vodosnabdijevanjem crnogorskog primorja tokom turističke sezone – rekao je Abazović na sjednici Nacionalog savjeta za borbu protiv korupcije.

On je rekao da se nada da će tako biti i po pitnju nelegalne eksploatacije šuma u Crnoj Gori.

Treba da vidimo šta možemo preduzeti zajedno da bi spriječili dalju devastaciju prirodnih dobara Crne Gore za koju se procjenjuje da smo u prethodnom periodu izgubili možda preko milijardu eura – naglasio je Abazović, dodajući da je potrebna koordinacija koja podrazumijeva veću agilnost inspekcijskih službi, državnog tužilaštva i ostalih organa.

U prethodnoj godini je, kaže on, podnijeto više od 100 krivičnih prijava zbog nelegalne eksploatacije šuma i gro njih nije riješen.

Ukoliko ne budemo imali represivnije mjere, teško da ćemo ljude odgonetnuti od onoga što se dešava na terenu – istakao je Abazović.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede ovaj problem je najveći trenutno u Beranama i Rožajama.

Abazović smatra da je dobro što je direktor Uprave za šume podnio ostavku, ali ne očekuje ni da njegovim nasljednikom može da uslijedi revolucija.

Razlog je što je ta institucija zapostavljana duži vremenski period, i što šumari ili lugari imaju 240 eura mjesečno. Kad imate tolika primanja, teško da možete biti motivisani za rad, osim ako niste zaljubljenik u šumu, a drugo – mislim da to otvara prozor za koruptivne radnje. Sigurno ima mnogo časnih ljudi, ali mislim da sa takvom naknadom nema motivacije i podržavam da se njihov status riješi. Možda bolje da ih ima manje sa većom platom, nego više sa 240 eura – istakao je Abazović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …