Zelenski: Spreman sam za dugi rat, loš je trenutak za pregovore sa Rusijom

U intervjuu za Economist, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da je emocionalno spreman za dugi rat i da vjeruje da je sada loš momenat za pregovore sa Rusijom.

Moram biti spreman, moj tim mora biti spreman za dugi rat, a emocionalno sam spreman”, kazao je Zelenski.

Zelenski je za The Economist rekao da “neki partneri mogu uzeti nedavne poteškoće Ukrajine na bojnom polju kao razlog da je prisile na pregovore s Rusijom”, ali je rekao da je “ovo loš trenutak, budući da Putin vidi isto.”

Napomenuo je da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava iscrpiti Ukrajinu, ali sama Rusija je krhka.

“Putin ne razumije da će u dugom ratu izgubiti. Jer nije važno što ga 60% ili 70% Rusa podržava. Ne, njegova će ekonomija izgubiti”, rekao je Zelenski.

Istodobno, predsjednik Zelenski je svjestan rizika za svoju zemlju ako Zapad počne povlačiti svoju ekonomsku podršku. Budući da neki od njegovih zapadnih saveznika, uključujući SAD, iduće godine održavaju izbore, Zelenski zna da će održavanje podrške biti teško, osobito u nedostatku značajnog napretka na prvoj liniji, navodi se u članku.

Zelenski je također naglasio da ako se Putin nada da će mu pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 2024. donijeti pobjedu, vara se, jer Trump “nikada” ne bi podržao Putina. “To nije ono što jaki Amerikanci rade”, rekao je Zelenski.

Također očekuje da će Joe Biden nastaviti pružati podršku Ukrajini ako bude ponovno izabran. “Žele li Afganistan, drugi dio?” upitao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je istaknuo da pobjeda u ratu neće doći “sutra ili prekosutra”, ali to nije “nekakav fantastičan san”.

Ukrajinski predsjednik također kategorički odbacuje ideju kompromisa s Putinom. Rat će se nastaviti “sve dok je Rusija na ukrajinskom teritoriju”, kaže on. Zelenski je uvjeren da dogovoreni sporazum neće biti trajan.

Oni koji odluče razgovarati s čovjekom u Kremlju “varaju se”, kaže on, “kao zapadni čelnici koji su potpisali sporazum s Adolfom Hitlerom u Minhenu 1938. samo da bi ga gledali kako napada Čehoslovačku”.

Ograničenje pomoći Ukrajini od njenih saveznika samo će produžiti rat, smatra Zelenski. I stvorit će rizike za Zapad u vlastitom dvorištu. Prema njegovom mišljenju, nemoguće je predvidjeti kako će milioni ukrajinskih izbjeglica u evropskim zemljama reagirati na napuštanje njihove zemlje. Ukrajinci su se uglavnom “dobro ponašali” i “vrlo su zahvalni” onima koji su ih primili. Ali ne bi bila “dobra priča” za Evropu ako bi “stjerala te ljude u ćošak”.

U međuvremenu, piše The Economist, produljeni rat iscrpljivanja značio bi “račvanje” za Ukrajinu, koja bi mogla izgubiti još više ljudi, kako na prvoj crti bojišnice, tako i u egzilu. Prema Zelenskom, to bi zahtijevalo “potpuno militariziranu ekonomiju”.

Klix

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …