lots of euro bills on the table

Samo za stanarinu diplomata država godišnje daje 1,64 miliona eura

Iznajmljivanje poslovnih prostora za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) na godišnjem nivou državu Crnu Goru košta 1,64 miliona eura, pokazuju podaci koje je Pobjedi dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Crna Gora trenutno ima 39 diplomatsko-konzularnih predstavništava, i to 28 ambasada, šest misija, četiri generalna konzulata i jednu kancelariju – rekli su našoj redakciji iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz tog vladinog resora su naveli da objekti diplomatsko-konzularnih predstavništava koji su u imovini države su Ambasada u Belgiji i misija Crne Gore pri Evropskoj uniji (dva DKP-a dijele jedan poslovni objekat), Ambasada u Bosni i Hercegovini, Ambasada u Hrvatskoj, Ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama, Ambasada u Sloveniji, misija Crne Gore pri NATO (u vlasništvu države je dio zgrade NATO-a, gdje se nalaze prostorije ovog DKP-a).

Za ostala diplomatsko-konzularna predstavništava se iznajmljuju poslovni prostori, ukupno 29 (u dva slučaja se po dva DKP-a nalaze u istom prostoru). Za iznajmljivanje poslovnih prostora za potrebe DKP-a na godišnjem nivou izdvaja se 1.643.701,77 eura – kazali su iz MVP-a ne precizirajući iznos pojedinačnih renti za diplomatsko-konzularna predstavništva.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da se u pogledu širenja diplomatsko-konzularne mreže, Vlada Crne Gore od obnove nezavisnosti, opredijelila za izgradnju i širenje mreže dinamikom koja će pratiti ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva, te adekvatnu zastupljenost na geostrateški najvažnijim adresama.

Ministarstvo vanjskih poslova, vodeći se utvrđenim nadležnostima, koje se ogledaju u predstavljanju Crne Gore u drugim državama i zaštiti interesa države i njenih građana, u kontinuitetu razmatra mogućnosti otvaranja novih DKP-a. Na temelju tog principa, u prethodnoj godini otvorena je Ambasada u Nizozemskoj, sa sjedištem u Hagu – kazali su iz MVP-a i dodali da je aktuelna potreba aktivnijeg prisustva u skandinavskim zemljama, kao i na afričkom kontinentu.

Odluke o otvaranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i eventualnoj kupovini prostora za potrebe DKP-a, donosiće se, kao i do sada, prateći plan razvoja diplomatsko-konzularne mreže, vanjskopolitičke prioritete i raspoložive resurse – poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …