Kako se u Ministarstvu “zagubio” predlog za razrješenje direktora koji je zaposlio kćerku

Prosvjetna inspekcija učinila je sve iz svoje nadležnosti u slučaju kotorske srednje Pomorske škole, a sada je sve na Ministarstvu prosvjete.

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), naglašavajući da su još u ljeto prošle godine Ministarstvu prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović, dostavili predmet za razrješenje direktora te kotorske ustanove Ratka Petrovića.

Iz Ministarstva prosvjete više puta su saopštili da ovu dokumentaciju nijesu dobili.

Iz UIP su “Vijestima” dostavili i fotografije djelovodnih brojeva, poslate i primljene preporučene pošte u vezi sa razrješenjem Petrovića.

Tome je prethodio nadzor sada već penzionisanog inspektora Veska Joksimovića, koji je utvrdio više nepravilnosti u Pomorskoj školi.

Prema njegovim nalazima, Petrović je mimo zakona, ali i upozorenja na nivou ustanove, zaposlio člana svoje porodice.

Petrović je “Vijestima” najprije kazao da ne postoji niti jedan inspekcijski nalaz koji ukazuje na nepravilnosti u školi. Narednog dana, nakon što mu je novinar iščitao nalaz, kazao je da je uložio prigovor zbog toga što je inspektor tokom nadzora “…bio vrlo tendenciozan i neprofesionalan, ponašao se veoma bahato i neprimjereno za nekog ko pokriva to mjesto…”, kao i da je u inspekcijskim nalazima “toliko neistine i obmana”.

predlog razrešenja petrovića
foto: UIP

Iz Ministarstva prosvjete prethodno su tvrdili da predlog za razrješenje Petrovića ne postoji, te da inspektor nije u nalazu to eksplicitno tražio, bez obzira na to što su “Vijesti” objavile da im je taj akt, oznake UP IN-0501-741/22-5254/6 upućen još 27. jula prošle godine.

predlog razrešenja petrovića
foto: UIP

Iz tog resora “Pobjedi” je nedavno rečeno da su ponovo tražili od Prosvjetne inspekcije da utvrdi činjenično stanje u toj školi.

Spisi predmeta stigli u Ministarstvo

Iz inspekcije, međutim, poručuju da je sve na Ministarstvu prosvjete, a da su oni učinili sve iz svoje nadležnosti.

“U vezi sa pitanjima koja ste poslali, u prilogu su spisi predmeta kojima se dokazuje da je Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Odsjek za inspekciju za prosvjetu u svemu postupio u skladu sa pozitivnim propisima. Ukoliko je potrebno dodatno objašnjenje, na raspolaganju smo”, odgovorili su iz UIP-a na upit “Vijesti”.

Dostavili su i fotografije djelovodnih brojeva, preporučenu poštu prosvjetnom resoru, ali i fotografiju kojom se dokazuje da je predlog uredno primljen.

Na dodatno pitanje “Vijesti” u vezi sa tim da li ta dokumentacija znači da je Prosvjetna inspekcija poslala, a Ministarstvo prosvjete primilo predlog za razrješenje Petrovića, kazali su:

“Tako je. Sada je sve na Ministarstvu, mi smo odradili što je u našoj nadležnosti”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …