Teret inflacije u Crnoj Gori nose samo građani

Dok na međunarodnim tržištima cijene hrane padaju poslednjih mjeseci, u Crnoj Gori je u istom periodu zabilježen njihov rast, pa je inflatorni pritisak na građane iz dana u dan sve veći. U javnosti se čuju brojne kritike zbog trenutne situacije, koje prate pozivi nadležnima da reaguju, ali konkretnijih pomaka, bar zasada, nije bilo, pa su pojedini proizvodi u Crnoj Gori skuplji nego u pojedinim državama Evropske unije, koje imaju znatno bolji standard.

Ekonomskom analitičaru Predragu Drecun nije jasno zašto Vlada ne reaguje konkretno, tim prije što i pojedini njeni zvaničnici konstatuju da se situacija otrgla kontroli.

Ostaje nejasno i zašto je akcija “Stop inflaciji” kratko trajala. Očigledno je da su trgovci čim je Vlada popustila krenuli u neopravdanu nadoknadu izgubljenog. Određene trgovce i bankarski sektor trebalo bi oporezovati snažnije. Banke bi morale da podnesu dio ovog tereta jer drže previše gotovine umrtvljenom. Postoji mehanizam za to, ali je potreba sinhronizacija Vlade i Centralne banke po pitanju mjera, koja, nažalost, izostaje duži niz godina – ističe Drecun.

On smatra da je država isključivi krivac za trenutnu situaciju jer je morala snažnije da reaguje na inflatorni udar sa kojim se građani svakodnevno suočavaju.

Srbija snizila cijene za oko 20 proizvoda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije dva dana najavio da će cijene nekih proizvoda biti smanjene u dogovoru sa proizvođačima i trgovcima.

– Zajedničkim naporima sa proizvođačima i trgovcima pokušali smo da uradimo određene stvari. Zahvalan sam i proizvođačima i trgovcima i ministru Momiroviću na uloženom trudu – rekao je Vučić, uz komentar da se u tržišnoj ekonomiji trgovci ne mogu natjerati na smanjenje cijena.

Od sledeće srijede u svim trgovinskim lancima biće istaknuti proizvodi označeni sa “Bolja cena”, a Vučić je precizirao da će cijena biti snižena za 20 proizvoda.

– Obratite pažnju na promocije sniženja nekih najvećih trgovinskih lanaca, sad se sve snižava za 30, pa i 40 odsto. To je, u stvari, vraćanje na početno stanje. U Njemačkoj je jeftiniji najveći broj prehrambenih artikala i nije teško zaključiti o čemu se radi. Vlada je dobro krenula sa akcijom “Stop inflaciji”, ali je brzo posustala. Ovdje je država isključivi krivac za svaki procenat rasta cijena iznad uvezene inflacije. Ima mehanizama koliko hoćeš – od institucionalnih pa do vainstitucionalnih – da se cijene drže pod kontrolom – kaže Drecun.

On smatra i da je novo zaduženje države neminovno, a da će kamatne stope zavisiti od toga kakva će biti nova vlada.

DAN

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …