Haos u naftnoj industriji: Poremećeno tržište

Štrajk u Australiji je poremetio tržište.

Cijene prirodnog gasa u Evropi su skočile pošto su radnici u dva ključna postrojenja kompanije “Ševron” u Australiji počeli djelimične štrajkove nakon što su pregovori propali, piše “Blumberg”.

Referentni holandski fjučersi su porasli čak 11 odsto na 36,20 eura po megavat-satu. Industrijska akcija obuhvata postrojenja za tečni prirodni gas Gorgon i Vetston, koja su prošle godine snabdevala oko sedam odsto globalnog LNG-a.

Spor je potresao globalno tržište od početka avgusta, iako za sada izgleda da je snabdijevanje dobro. S obzirom na slabu potražnju i da su zalihe u Evropi skoro pune, trgovci ne očekuju da spor značajnije utiče na stanje na energetskom tržištu.

Ipak, rizik od produženih poremećaja bi održao pritisak na nestabilnom tržištu koje se još uvek nije u potpunosti oporavilo od prošlogodišnje energetske krize.

Sindikati su jutros započeli delimične štrajkove na platformi “Ševron vetstone”, “Vetston daunstrim” i “Gorgon” objektima.

B92

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …