Kabinet Milatovića: Abazović mimo znanja predsjednika države prijavio da će predvoditi državnu delegaciju u Njujorku

Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija neće prisustvovati dvije delegacije. Tako makar tvrdi generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, funkcioner Frađanskog pokreta URA Mileta Radovanić

“Crnogorska delegacija je jedna i šef te delegacije je predsjednik, shodno prethodnom dogovoru koji su imali premijer i predsjednik. I znam da je, nakon toga što je dogovoreno da predsjednik države bude šef delegacije, on je obaviješten od strane premijera da će premijer u svojstvu koordinatora MVP, ići, odnosno biti dio te delegacije”, rekao je Televiziji Vijesti Radovanić.

Odgovor Ministarstva vanjskih poslova stiže nakon što je šef države Jakov Milatović na društvenoj mreži X saopštio da Dritan Abazović, u funkciji koordinatora Ministarstva vanjskih poslova, a de fakto u funkciji premijera – nastupa sa posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku što, kako je naveo, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore.

Radovanić to demantuje, uz objašnjenje zašto je važno da u Njujorku bude i ministar vanjskih poslova

“Odnosno koordinator upravo zbog ustavnih ograničenja koja predsjednik ima, odnosno da Vlada je ta koja vodi unutrašnju i spoljnu politiku, tako da na tim sastancima je važno da bude predstavnik izvršne vlasti, odnosno Vlade. Ono što je važno naglasiti jeste da je vjerovatno neko namjerno htio da – ili u nekom vidu neznanja, da budem malo grublji – je htio da to obrazloži na drugi način”, rekao je Radovanić.

Televizija Vijesti danas je nakon ovih navoda Radovanića zatražila komentar iz kabineta predsjednika Milatovića, insistirajući na razjašnjenju tvrdnje da su Abazovic i Milatovic dogovarali posjetu.

U odgovoru koji je Televizija Vijesti dobila, iznijete su potpuno suprotne tvrdnje, uz napomenu da su u vladinoj Platformi jasno označene dvije delegacije.

“Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova prijavio je, mimo znanja Predsjednika Crne Gore, da će on predvoditi državnu delegaciju na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iako je ove godine, po ranije ustaljenoj praksi rotacije, na čelu delegacije Predsjednik države. Time nije ispoštovan član 7. Zakona o vanjskim poslovima kojim je propisano da Ministarstvo obavještava Predsjednika o značajnim pitanjima iz oblasti vanjske politike i međunarodnih odnosa. Takođe, prekršeno je pomenuto pravilo rotacije Predsjednika i premijera na čelu delegacije. Nakon zvanične komunikacije kabineta Predsjednika prema UN-u, premijer Abazović odustao je od svog prijedloga i kabinet Predsjednika je obaviješten da će on biti dio delegacije koju predvodi Predsjednik Jakov Milatović, u svojstvu koordinatora Ministarstva vanjskih poslova”, odgovoreno je Teelviziji Vijesti iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …