FAO: Pad cijena hrane u svijetu u avgustu

Porast zaliha uticao je na pad svjetskih cijena prehrambenih proizvoda u avgustu, osim pirinča i šećera, saopšteno je danas iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda koji na mjesečnom nivou prati promjene u svjjetskim cijenama prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u avgustu je u prosjeku iznosio 121,4 poena, što je za 2,1 odsto manje u odnosu na jul i čak 24 odsto manje od rekorda koji je dostigao u martu 2022. godine.

Cijene biljnih ulja smanjile se u avgustu za 3,1 odsto, djelimično preokrenuvši veliki porast od 12,1 odsto u julu, a svjetske cijene suncokretovog ulja opale su za skoro osam odsto tokom mjeseca, usljed slabljenja globalne potražnje za uvozom i rastućeg broja ponuda velikih izvoznika, prenosi Tanjug.

Svjetske cijene sojinog ulja opale su zbog poboljšanih uslova za usjeve soje u Sjedinjenim Američkim Državama, dok su cijene palminog ulja umjereno pale usljed sezonskog porasta proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

Vrijednost indeksa cena za žitarice smanjila se za 0,7 odsto u odnosu na jul, a svjetske cijene pšenice pale su za 3,8 odsto u avgustu usljed povećane dostupnosti od strane vodećih izvoznika, dok su međunarodne drugih žitarica pale za 3,4 odsto usljed velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i skorašnje žetve u SAD.

Nasuprot tome, vrijednost indeksa za cene pirinča porasla je za 9,8 posto u odnosu na jul i dostigla 15-godišnji nominalni nivo, što je odraz promena na tržišu nakon zabrane izvoza indijskog belog pirinča od Indije, najvećeg svjetskog izvoznika pirinča.

Neizvijesnost oko trajanja zabrane i zabrinutost oko izvoznih ograničenja dovela je do toga da akteri lanca snabdjevanja zadrže dionice, ponovo pregovaraju o ugovorima ili prestanu da daju ponude cijena, usljed čega se trgovina ograničila na male obime i prethodno zaključenu prodaju.

NEZAVISNE

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …