Da li svaki auto može imati kuku i da li se isplati naknadna ugradnja

Kuka za vuču nam omogućuje da još bolje iskoristimo transportne mogućnosti automobila, npr. vučom prikolice ili montažom nosača za bicikla. Događa se, međutim, da ugradnja kuke za vuču nije omogućena svakom automobilu. Zašto je to tako?

Prilikom odabira automobila i popunjavanja konfiguratora sa opcijama, kuka za vuču je vjerovatno na dnu liste želja većine kupaca. Potreba za kukom vrlo često se javlja naknadno tokom vremena i potaknuta je novim potrebama tipa kada ljeti maštamo o kamp prikolici ili kada nešto gradimo pa želimo biti sami od koristi. U većini slučajeva ovaj novi dio opreme možemo lako naručiti u konfiguratoru. Međutim, postoje modeli automobila koji nisu prilagođeni ugradnji kuke za vuču ili je u pitanju čista ekonomska neisplativost.

Kako znati može li se kuka ugaditi na odabrano vozilo? Ako u katalogu proizvođača ili u opcijama dodatne opreme pri specificiranju novog vozila kuke nema, onda je izvjesno da to vozilo i ne može imati taj dodatak. Istovremeno, postoje i neke iznimke koje takođe onemogućuju ugradnju, mada su prepreke relativno male.

Panoramski krov može biti otežavajući faktor

Neke izvedbe i paketi opreme, čak i oni naoko najbogatije specificirani modeli vozila nemaju certifikat o usklađenju s ovim dijelom i u takva vozila je zabranjena ugradnja kuke za vuču. Razloga za ovakvu odluku ima barem nekoliko, a najčešće se radi o krutosti karoserije. Ako vozilo posjeduje stakleni krov, naprezanja koja nastaju prilikom vuče prikolice i tereta mogu oštetiti panoramski krov i dovesti do njegovog pucanja iznad glava putnika. Zato, kod automobila sa panoramskim krovom treba biti posebeno oprezan, mada se naknadno u praksi ugrađuje pomenuti dio.

Svaki proizvođač misli prvenstveno na profit. Ako proces projektovanja kuke za vuču ekonomski opravdan onda ponuda ove opcije ima smisla. Ukoliko je popularnost određenog modela na tržištu relativno niska, statistički se može pretpostaviti da će i interes za ugradnju i prodaja kupcu biti neisplativa. Stoga kod nekih vozila, kod kojih je kuka nije dostupna ni kao opcija, moramo računati s činjenicom da se proizvođač nije upustio u proizvodnju kuke čisto iz ekonomskih razloga. Onda je jednostavno možete ugraditi naknadno.

Možda djeluje paradoksalno, ali luksuzni automobili, iako teoretski zbog jakih motora i šasije djeluju da zadovoljavaju uslove homologacije i djeluju kao da bi mogli povući slona iza sebe, u konačnici nemaju opciju specificiranja uz kuku za vuču. Razlog je jednostavan, proizvođač automobila to izbjegava zbog degradiranja imidža, a i kupci uglavno izbjegavaju ovaj dodatak na takvom vozilu.

Šta se dešava kad kupujemo polovni auto s kukom?

Mnogo je različitih faktora koje uzimamo u obzir kada pretresamo polovnjak, od opšteg stanja, kilometraže, stanja ovjesa, kočnica, guma itd. Međutim, jedan faktor koji se često zanemaruje, a koji će neko prihvatiti kao bonus dodatak – je kada polovni auto ima već ugrađenu kuku za vuču.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …