Inicijativa “Pojas i put” nije “pozivnica” za klub ekskluzivnih članica, već novi koncept za saradnju svih zemalja i civilizacija

piše: Dr Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu
Ove jeseni navršava se deset godina od posjete kineskog predsjednika, Si Đinpinga, centralnoj i jugoistočnoj Aziji, tokom koje je predstavio ideju o zajedničkoj izgradnji ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile u dvadeset prvom vijeku. Nešto kasnije, ove dve ideje su objedinjene pod, danas cijelom svijetu dobro poznatim imenom, Inicijativa „Pojas i put“.
Suočena sa promjenama u međunarodnim odnosima, čiji su rezultat sve veće razlike u stepenu razvijenosti, Narodna Republika Kina istupila je sa Inicijativom “Pojas i put” želeći da, u okviru svojih mogućnosti, preuzme više odgovornosti u međunarodnim okvirima. U tom smislu, našla se u ulozi iskrenog zagovornika multilateralne saradnje, budući da inicijativa koju je predložila nije predstavljala “pozivnicu” za klub ekskluzivnih članica, već novi koncept za saradnju svih zemalja i civilizacija.
Utemeljena na principima poštovanja, tolerancije i dijaloga među civilizacijama i državama nezavisno od njihovog stepena razvoja, Inicijativa je veoma brzo dobila podršku ne samo država, već i regionalnih i međunarodnih organizacija. Tako se danas u njenom članstvu nalazi preko 150 država i brojne međunarodne organizacije, uključujući specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, ASEAN i mnoge druge. Značaj koji Inicijativa “Pojas i put” ima za cijeli svijet kao koncept regionalne razvojne saradnje, potvrđuje činjenica da su je UN uključile u Agendu održivog razvoja 2030. Na taj način je potvrđen ogromni potencijal koji “Pojas i put” nosi u sebi sa svojih pet prioritetnih oblasti za međunarodnu saradnju: koordinacija politike, infrastrukturna povezanost, nesmetana trgovina, finansijska integracija i veze među ljudima.
U odnosu na Agendu 2030 poseban značaj ima prioritetna oblast infrastrukturnog povezivanja jer upravo infrastrukturni projekti, koji se realizuju u okviru “Pojasa i puta”, mogu igrati ključnu ulogu u postizanju njenog prvobitnog cilja: „Ukidanje siromaštva u svim njegovim oblicima svuda u svijetu”.
Uzevši u obzir opredjeljenost svih učesnica Inicijative da međusobne odnose grade na povjerenju, a projekte realizuju na dobrobit svih, u narednom periodu se može očekivati dalje produbljivanje saradnje.
Ukoliko bi jednodecenijske rezultate “Pojasa i puta” trebalo sumirati, najbolje je pozvati se na brojke: ukupna ulaganja prešla su trillion američkih dolara dok preliminarni podaci o angažovanju Kine kroz finansijska ulaganja i ugovornu saradnju za prvu polovinu 2023. godine u okviru Inicijative “Pojas i put” pokazuju oko 102 posla u vrijednosti od 43,3 milijarde dolara. Važno je istaći da pomenuta vrijednost odgovara vrijednosti od oko 60 odsto kineskog učešća u Inicijativi u protekloj 2022. godini.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …