Spajić i Milatović razgovarali o vladi, SNP podigao sebi cijenu

Lider Pokreta ,,Evropa sad“ i mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić sastao se sinoć sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koji je i zamjenik predsjednika PES-a.

Milatović je 10. avgusta dao Spajiću mandat za sastav vlade, ali mandatar još nije obezbijedio potrebnu većinu za vladu.

Prema tvrdnjama izvora Pobjede iz PES-a, sastanak je inicirao mandatar Spajić koji – zbog protivljenja poslanika sa svoje liste, u prvom redu Ujedinjene Crne Gore, ali i poslanica PES-a Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur – nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Detalji sastanka Spajića i Milatovića nijesu poznati javnosti, ali izvori Pobjede iz PES-a ukazuju da je razgovarano o obezbjeđivanju podrške za vladu kroz pacifikovanje neposlušnih poslanica Pejović i Ćinćur koje kontroliše predsjednik države, ali i o javnim stavovima Andreja Milovića, koji predvodi dio podgoričkog odbora koji je u sukobu sa Milatovićem.

– Spajić vjeruje da Milatović ima uticaj na neposlušne poslanice. Osim toga, Milatović zamjera Andreju Miloviću konstantne napade na njega uključujući i onaj na njegovog savjetnika za bezbjednost Dejana Vukšića. Sve su to bile teme sastanka – rekao je izvor koji sinoć nije mogao da se izjasni da li je sastanak bio uspješan ili ne.

Milatović i Spajić nijesu odgovarali na telefonske pozive Pobjede, a iz PES-a su rekli da se neće oglašavati.

Predsjednik države kazao je u intervjuu za TVCG da od kraja jula i sastanka na Cetinju nema komunikaciju sa stranačkim kolegom, ali je i kritikovao način na koji Spajić pokušava da formira vladu.

Kako Pobjeda saznaje, Socijalistička narodna partija Vladimira Jokovića je, zbog uloge u formiranju većine od 41 poslanika za izbor nove vlade, podigla sebi cijenu u pregovorima o formiranju vlasti. Inovirana ponuda Spajića saopštena krajem prošle sedmice za Jokovića je bila potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj i jedno jako ministarstvo da bi se trenutno baratalo sa potpredsjedničkim mjestom i dva resora od kojih je jedno fundamentalno.

Računica je jasna: ako SNP pristane da uđe u vladu, mandatar Milojko Spajić po njegovim računicama ima 41 glas u parlamentu, koliko je neophodno za novu vladu, i bez dvije poslanice ,,Evropa sad“ Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur, te poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina, koji traže da dio nove vlasti bude i koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“.

BS-u bi trebalo da pripadne mjesto potpredsjednika vlade, te resori saobraćaja, energetike, dijaspore i poljoprivrede. Poljoprivredu, prema nezvaničnim informacijama TV Vijesti, traži i SNP.

Demokratama bi po nacrtu dogovora trebalo da pripadne mjesto predsjednika Skupštine, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo kulture, ali i još jedan jaki resor, ukoliko PES-u, kako traži, bude pripala funkcija ministra unutrašnjih poslova.

Izvori Pobjede iz PES-a pak tvrde da bi vlada mogla biti dogovorena do 20. septembra.

– To je novi interni rok koji je postavio mandatar Spajić – saopštio je izvor Pobjede.

M portal: Milatović tražio dva ministarstva u zamjenu za podršku
Predsjednik Jakov Milatović je tražio mandataru Spajiću dva ministarska mjesta u zamjenu za dva poslanička glasa iz kvote PES-a koja su Spajiću neophodna kako bi njegov kabinet u Skupštini dobio potrebnu podršku, saznaje M portal. Prema izvorima iz PES-a, jedno od dva ministarstva koje Milatović traži od Spajića je Ministarstvo ekonomije, a na toj poziciji će, ukoliko mandatar prihvati ovaj prijedlog, biti Nebojša Vuksanović, koji je bio nosilac liste SNP na proteklim lokalnim izborima u Podgorici, a nedavno je napustio tu partiju. O svojim zahtjevima Milatović je sinoć obavijestio Spajića pismom.

Podsjetimo, poslanice PES-a Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur su, nakon konsultacija sa Milatovićem, na sjednici Glavnog odbora PES-a saopštile da u Skupštini neće glasati za Spajićevu vladu ukoliko u njoj ne budu predstavnici koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“. Njihova dva glasa su neophodna Spajiću kako bi formirao vladu, ali u njegovim projekcijama nema mjesta za koaliciju ZBCG, nakon što su Andrija Mandić i Milan Knežević odbili njegovu prvobitnu ponudu o podjeli vlasti.

Laković: Pregovori u finalnoj fazi, uskoro zahtjev za Skupštinu
Poslanik PES-a Miodrag Laković kazao je sinoć za TV Vijesti da su pregovori u finalnoj fazi.

– Pregovore finalizujemo i trebalo bi uskoro da bude procesuiran zahtjev prema parlamentu za nastavak konstitutivne sjednice – rekao je Laković.

Kako je Pobjeda ranije objavila, Laković je najozbiljniji kandidat za ministra unutrašnjih poslova.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …