Spajić u petak pred poslanicima o Vladi

Klub poslanika Pokreta Evropa sad na sastanku u petak dobiće od mandtara Milojka Spajića informacije kako treba da izgleda nova vlada, ko će biti njeni konstituenti i koji će joj biti glavni prioriteti, saznaje Portal RTCG. Prema našim informacijama, sjednica poslaničkog kluba biće održana u petak veče, a posebno je važna ako se zna da dio poslanika sa liste Pokreta Evropa sad (PES), prema njihovim ranijim izjavama, nije spreman da podrži vladu ako ne bude imala podršku najmanje 49 poslanika.

Po saznanjima Portala RTCG, na sjednici organa BS-a sinoć u Rožajama saopšteno je da zasad koalicija “Za budućnost Crne Gore” nije u igri kada je u pitanju formiranje buduće, 44. vlade. Predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović na sjednici je rekao da ih je mandatar Milojko Spajić obavijestio da ZBCG neće pozvati u vladu.

Nakon što je ta informacija dospjela u medije, poslanicima sa liste PES-a saopšteno je da će sastanak kluba poslanika biti održan u petak veče. Zasad Civis, Ujedinjena Crna Gora (UCG) i još jedan broj poslanika sa liste PES-a iskazali su namjeru da ne podrže vladu koncipiranu bez podrške najmanje 49 poslanika.

UCG će se o formiranju vlade izjasniti večeras na sjednici Predsjedništva u proširenom sastavu.

Glavni odbor PES-a trebalo bi da bude održan za vikend.

Spajić je posljednjih dana iskazao namjeru da nova vlada bude formirana uz podršku 44 poslanika, tvrde neki izvori.

Podsjetimo, shodno nekim varijantama, moguće je da buduću vladu podrži 56 poslanika – odnosno 24 iz Evrope sad, 13 iz saveza “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), sedam iz Demokratske Crne Gore, deset iz stranaka manje brojnih naroda, i dva poslanika SNP-a. Takva vlada bi imala više nego snažnu podršku ali bi na taj način bila stvorena većina koja bi omogućila deblokadu pravosuđa i dogovor o ključnim pitanjima evropskih integracija Crne Gore.

Pominje se i opcija da PES, savez ZBCG, Demokrate i SNP formiraju novu većinu, a bili bi očajani podrškom tri poslanika iz albanskih stranaka. Takav scenario bi značio formiranje vlade koju bi podržalo 49 poslanika, što je i dovoljna većina da se pokrenu neke procedure za deblokadu pravosuđa i ubrzanje puta ka EU.

Tu je i opcija podrške 41 ili 43 ili 44 poslanika, gdje bi osnovu činili PES, Demokrate i stranke manje brojnih naroda, uz SNP Crne Gore.

U igri je i niz drugih opcija ali po mišljenju političkih analitičara sa kojima je razgovarao Portal RTCG, Crnoj Gori je potrebna stabilnost, a samim tim i što šira podrška novoj, 44. vladi, u državnom parlamentu.

Da će Bošnjačka stranka ući u vladu mandatara Milojka Spajića, odlučio je sinoć Glavni odbor (GO) te stranke na sjednici u Rožajama.

GO BS podržao je jednoglasno predlog Predsjedništva da partija bude dio 44. vlade.

U Vladu će ući i Albanski forum.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 10. avgusta predložio je Spajića za mandatara.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …