Ne zna se je li Šinavatra tražio pravnu pomoć Crne Gore

Nakon hapšenja Taksina Šinavatre u toj zemlji 22. avgusta, nepoznato je da li je ovaj bivši premijer Tajlanda zatražio pravnu pomoć Crne Gore, čije državljanstvo posjeduje.

Na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore nije odgovorilo do kraja rada na ovom tekstu, piše RSE.

Vijest o hapšenju bivšeg premijera Tajlanda Taksina Šinavatre u toj zemlji 22. avgusta koju su prenijeli svjetski mediji izvukla je na površinu ponovo pitanja o njegovoj ulozi i biznisu, kao i njegove porodice, u Crnoj Gori i Srbiji, zemljama Zapadnog Balkana.

Šinavatra je proveo 15 godina u egzilu zbog presude za više krivičnih djela na Tajlandu, a tokom tog perioda 2008. godine postao državljanin Crne Gore. Vlasnik je kompanije “Global TS Montenegro” u Crnoj Gori koja je 2022. godinu završila sa gubitkom.

Kontroverze u vezi sa dobijanjem državljanstva pratile su i njegovu sestru Jingluk Šinavatru (Yingluck Shinawatra), takođe bivšu premijerku Tajlanda, koja je dobila državljanstvo susjedne Srbije 2019. godine. I Jingluk Šinavatra dobila je državljanstvo nakon što je na Tajlandu osuđena.

Odgovor na upit RSE nije stigao ni od konzulata Tajlanda u Srbiji do kraja rada na ovom članku.

DAN/RSE

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …