Nastavnici najavili štrajk: Traže da im se plaća prevoz

Udruženje ,,Prosvjetni putnici“ najavilo je da će 2. septembra organizovati protest ispred Ministarstva prosvjete, jer nadležni još nijesu donijeli odluku da će profesorima koji putuju do škola plaćati prevoz, iako su im, kako kažu, to obećali.

Iz Ministarstva prosvjete čekamo odgovore na ovu temu.

Profesor Mitar Magovčević ispred Udruženja ,,Prosvjetni putnici“ rekao je Pobjedi da će zahtijevati da im se vrati član 16 nekadašnjeg Granskog kolektivnog ugovora u kojem je bilo precizirano da prosvjetni radnici imaju pravo da im se plati prevoz.

– Naša prava su ukinuta dolaskom ministra Slobodana Backovića 2005. godine. Tražimo da nam se to vrati i jedino na to pristajemo. To su naša prava. Obavljamo društveno koristan rad koji država treba da plaća – kaže profesor.

Magovčević je na društvenim mrežama obavijestio nastavnike da se organizuje protest i pozvao ih je da dođu. Ovo je njihovo drugo okupljanje.

– Vožnja se nastavlja. Dođite, pomognite da vratimo naša prava i dostojanstvo – napisao je profesor Magovčević.

Pobjedi je ispričao da su do sada u više navrata razgovarali sa predstavnicima Ministarstva, ali da se sve završilo na obećanjima. Kaže da je ministar Miomir Vojinović izbjegavao susret sa njima. U kontaktu su, navodi on, i sa Sindikatom prosvjete, koji pregovara sa ministarstvima prosvjete i finansija, ali da još nema konkretnih rezultata.

– Nikakvih naznaka nema, a vrijeme prolazi. Ponovo ćemo od četvrtog septembra da plaćamo prevoz – kaže profesor.

U regionu se plaća prevoz
Raspolaže podacima da bi oko 500-600 nastavnika ostvarilo pravo na prevoz, ali da nema tačne brojke, jer još nijesu precizirani kriterijumi ko bi imao pravo na ovu povoljnost. Magovčević ističe da u EU i regionu njihove kolege imaju pravo na plaćeni prevoz. Navodi da u Srbiji imaju platnu karticu i da mogu da putuju svim prevozima javnog saobraćaja, a u Hrvatskoj im se plaća prevoz prema pređenom kilometru. Ovo pravo, dodaje profesor, imaju i nastavnici na Kosovu…

Kritikuje donosioce odluka što iz budžeta za razne potrebe preusmjeravaju novac, ali ne i za prevoz nastavnika.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …