Lakušić: Zahvaljujući preduzetim mjerama bez problema u vodosnabdijevanju

Regionalni vodovod Tivtu trenutno isporučuje 90 sekundnih litara vode, dok su ugovorene količine 85 litara u sekundi. Vodosnabdijevanje Tivtu, odnosno području Radovića vrši se sa izvirišta “Bolje sestre”, koji pruža vodu izuzetnog kvaliteta označenog kao A1 kvaliteta – vrhunski standard ne samo u Crnoj Gori, već i globalno. Dio vode se usmjerava ja i prema kompleksu Luštica Bay. Godišnje se Vodovodu i kanalizaciji Tivat isporuči 1.265.000 kubnih metara vode, pri čemu se u avgustu dostiže maksimalna isporuka od oko 66% ukupne količine, rekao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić, jgostujući u programu Radio Tivta.

Vremenske prilike su pomogle Regionalnom i lokalnim vodovodima na Crnogorskom primorju, povećavajući izdašnost izvorišta, posebno izvorišta “Bolje sestre”. Uprkos rizicima od nedostatka vode uzrokovanom eksploatacijom šljunka, saradnja između Regionalnog vodovoda i lokalnih vodovoda, uz podršku Vlade i predsjednika Dritana Abazovića, rezultirala je povoljnijom situacijom. Implementirane su preventivne mjere kako bi se izbjegle potencijalne restriktivne mjere u vodosnabdijevanju, uzrokovane nepažnjom onih koji su devastirali korito rijeke Morače i izvorište “Bolje sestre”.

“Izdašnost izvorišta je na početku iznosila 2 800 sekundnih litaravode, ali je zbog eksploatacije šljunka prije dvije godine pala na 265 litara u sekundi, što je deset puta manja nego 2010.godine kada je završena izgradnja izvorišt“, kazao je Lakušić istakavši da je to jedan od najvećih ekocida koji se desio u Crnoj Gori, ali i regionu.

Trenutna izdašnost izvorišta je oko 550 litara u sekundi, duplo više nego u istom periodu prethodne godine. To pokazuje da se oparavlja i korito Morače, a izvorište, kazao je Lakušić navodeći da je neophodno povećati izdašnost izvorišta “Bolje Sestre”, kako bi se obezbijedile neophodne količine vode, posebno u periodu turističke sezone.

Da bi ovog ljeta nadoknadili nedostatak vode, u Regionalnom su pristupili opciji spuštanja pumpi ispod isticanja vode u izvorištu „Bolje sestre“ i na taj način dobili dodatnih 500 litara vode u sekundi.

„To nije dobro iz razloga što može doći do tehničke havarije u samom sistemu, ali drugog izbora nije bilo“, objasnio je predsjednik Odbora direktora i naveo da u ovom trenutku raspolažu sa dovoljnim količinama vode.

U Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje su, u slučaju potrebe, bili planirali da bude jedna sistem. To podrazumijeva da oni koji imaju više vode te količine preusmjere onim vodovodnim preduzećima gdje je postojala mogućnost da dođe do nedostatka..

Procijenjeno je da je tokom turističke sezone došlo od restrikcija, prihod u budžetu Crne Gore bi bio manji za nekoliko stotina hiljada eura. Crnoj Gori je turizam strateška grana koja puni budžet sa nekih milijardu eura, podvukao je Lakušić.

RADIO TIVAT

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …