Ozbiljan pomak u pregovorima o Vladi

Pregovori o formiranju nove vlade mogli bi biti nastavljeni već naredne sedmice i napravljen je ozbiljan pomak, rečeno je Portalu RTCG. Kako su nam saopštili naši izvori iz potencijalne skupštinske većine, s obzirom na to da su principi za formiranje nove vlade prihvaćeni od maletene svih učesnika pregovora, ostaje pitanje podjele resora.

Kakav je konačan raspored i ko će šta dobiti, međutim, nije do kraja poznato.

Naš sagovornik je istakao i da “nove sastanke treba očekivati ubrzo”.

Šef države Jakov Milatović dao je mandat Milojku Spajiću prošle sedmice da sastavi Vladu, a nakon toga su počeli i zvanični pregovori.

Shodno nekim varijantama, moguće je da buduću vladu podrži 56 poslanika – odnosno 24 iz Evrope sad, 13 iz saveza “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), sedam iz Demokratske Crne Gore, deset iz stranaka manje brojnih naroda, i dva poslanika SNP-a. Takva vlada bi imala više nego snažnu podršku ali bi na taj način bila stvorena većina koja bi omogućila deblokadu pravosuđa i dogovor o ključnim pitanjima evropskih integracija Crne Gore.

Pominje se i opcija da PES, savez ZBCG, Demokrate i SNP formiraju novu većinu, a bili bi očajani podrškom tri poslanika iz albanskih stranaka. Takav scenario bi značio formiranje vlade koju bi podržalo 49 poslanika, što je i dovoljna većina da se pokrenu neke procedure za deblokadu pravosuđa i ubrzanje puta ka EU.

Tu je i opcija podrške 41 ili 43 ili 44 poslanika, gdje bi osnovu činili PES, Demokrate i stranke manje brojnih naroda.

U igri je i niz drugih opcija ali po mišljenju političkih analitičara sa kojima je razgovarao Portal RTCG, Crnoj Gori je potrebna stabilnost, a samim tim i što šira podrška novoj, 44. vladi, u državnom parlamentu.

Ranije juče, TV Vijesti je objavila da će Pokret Evropa sad koaliciji “Za budućnost Crne Gore” u pregovorima o formiranju nove vlasti ponuditi potpredsjednička mjesta u Vladi i Skupštini i tri ministarstva – prosvjete, poljoprivrede i turizma, te većinu mjesta u upravnim odborima preduzeća i diplomatskim predstavništvima, koja će se birati politički. Pozivajući se na nezvanična saznanja, prenijeli su da će partijama bivšeg Demokratskog fronta biti ponuđeno mjesto potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i kapitalne investicije, te 40 odsto diplomatskih predstavnika i članova upravnih odbora u državnim preduzećima, koji se biraju po političkom ključu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …