Drugi krug razgovora Spajić počinje sa ambasadorima

Predsjednik Pokreta Evropa sad i mandatar za formiranje 44. Vlade Milojko Spajić napravio je pauzu u pregovorima sa potencijalnim političkim partnerima, a nastaviće ih najvjerovatnije nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte, saznaje “Dan” iz dobro obaviještenih izvora.

Prema tim informacijama, do razgovora sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije trebalo bi da dođe naredne nedjelje, najvjerovatnije u srijedu, 23. avgusta. Očekuje se da ambasadori i Spajić najveći dio razgovora posvete evroatlantskom putu kojim Crna Gora ide.

Neki mediji su objavili da se Spajić zalaže da dio buduće vlade bude i koalicija “Za budućnost Crne Gore” i da će pokušati da i ambasadore ubijedi u racionalnost takvog poteza. To će biti prilika i da se mandatar uvjeri da li su najvažniji crnogorski zapadni partneri jedinstveni u stavu da ZBCG ne treba da bude dio buduće vlade. Podsjetimo, američka ambasada i američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke posebo, kao i njemački ambasador Peter Felten, saopštili su prije dva dana da njihov stav o formiranju Vlade nije promijenjen.

Raniji saopšteni stav je da SAD smatraju da ZBCG nije poželjan partner. Felten je kazao da se stavovi Njemačke u potpunosti podudaraju sa stavovima SAD.

Ambasadori Kvinte su se već izjašnjavali o formiranju 44. Vlade, pa su nedavno prilikom razgovora sa predsjednikom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem saopštili da je za Crnu Goru važno da što prije dobije Vladu jasne evroatlantske orijentacije, potpuno i nedvosmisleno posvećenu poštovanju vrijednosti na kojima su utemeljeni EU i NATO.

Kako tvrde izvori “Dana” iz diplomatskih krugova, ukoliko Spajić ne ubijedi ambasadore da je bivši Demokratski front pouzdan partner i jednostrano donese odluku da ih pozove u Vladu, rizikuje potpuno zaustavljane evropskog puta i evroatlantskih integracija Crne Gore. Na drugoj strani, ukoliko to ne učini, može napraviti Vladu sa Demokratama i partijama manjina, što će biti vrlo ranjiva izvršna vlast sa malim partijama ogromnog ucjenjivačkog kapaciteta i najjačom opozicijom u parlamentarnoj istoriji Crne Gore.

Sasvim je sigurno da se mandatar trenutno nalazi pod velikim pritiskom. S jedne strane, iz Srbije svakodnevno stižu poruke kako Srbi u Crnoj Gori ne mogu da dobiju ništa u vlasti bez obzira na izborne rezultate, a sa druge, zapadni partneri su, izgleda, vrlo čvrsti u stavu da neće podržati Vladu u kojoj će biti i kadrovi koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Dan

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …