Uz plate funkcioneri imaju naknade, službena vozila, plaćene telefone, varijabile…

Iako su iz opozicionih klupa kritikovali tadašnje ministre Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih koalicionih partnera za privilegije o trošku građana, veći broj članova Vlade sada se ponaša uglavnom istovjetno.

Pored osnovne plate koja uglavnom prelazi 1,5 hiljada eura mjesečno, većina njih prima naknade za članstvo u raznim komisijama i savjetima.

Pored toga, koriste luksuzna službena auta, dobijaju dnevnice, varijabile… Većina tih naknada je daleko od očiju javnosti, a na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) mogu se naći samo naknade za članstvo u radnim tijelima Vlade, koje su ministri obavezni da prijave u imovinskim kartonima.

Mirza Krnić iz Preokreta kaže da je zanimljivo kako ljudi koji su došli na talasu kritike loših praksi prethodne vlasti, sada prisvajaju ono protiv čega su se borili dok su bili opozicija. Smatra da logičnog ni etičkog opravdanja za ovu praksu nema.

Prema javno dostupnim podacima iz imovinskih kartona za prošlu godinu (ovogodišnji će biti objavljeni tek nakon 31. marta 2024), zaključuje se da je ministar pravde Marko Kovač najviše prihodovao po osnovu članstva u komisijama i savjetima.

On, međutim, za “Vijesti” kaže da je primio samo naknade koje su utemeljene u zakonu, jer on u međuvremenu nije promijenjen, a da je ostalo poklonio u dobrotvorne svrhe.

Podaci iz imovinskog kartona ministra, objavljeni na sajtu ASK-a, pokazuju da je za rad u raznim komisijama i savjetima, prošle godine dobio naknadu od 7.731 euro.

Kovač je član pet komisija, tri savjeta (uključujući Sudski), Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Biroa za operativnu komunikaciju. Za članstvo u savjetima za prava djeteta, vladavinu prava, održivi razvoj, Vijeću za nacionalnu bezbjednost, Komisiji za pravna pitanja i Birou za operativnu koordinaciju ne dobija naknadu.

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …