Stano: Crna Gora mora da ima nultu toleranciju za prijetnje novinarima

Glavni portparol Evropske komisije za vanjsku politiku i bezbjednost Peter Stano je Pobjedi kazao da očekuju da će crnogorske vlasti sprovesti brzu i efikasnu istragu o prijetnjama Anteni M i osigurati promptno nesmetano sprovođenje zakona.

– Novinari moraju da imaju podsticajno okruženje koje im omogućuje bezbjedan rad bez straha od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona – kazao je Stano.

Ističe da Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora primijeniti politiku nulte tolerancije u pogledu prijetnji i napada na novinare i osigurati institucionalnu zaštitu novinara od svih oblika nasilja, uključujući potpun i efikasan nastavak suđenja i u kritičnim starim suđenjima.

Prijetnje likvidacijom koju su prošle nedjelje dobili glavni urednik Antene M Darko Šuković i zamjenica Milena Aprcović ispituje državno tužilaštvo u Nikšiću.

Za prijetnje je osumnjičen Đorđije Tadić, kod koga je policija pronašla pištolj, za koji posjeduje dozvolu i veliku količinu municije, od kojih je jedan dio u nelegalnom posjedu.

Tadić se sumnjiči da je na Fejsbuku napisao komentar ispod teksta Antene M, da treba „pod hitno likvidirat urednika i zamjenika, a ostalo ugasit“, komentarišući uređivačku politiku Antene M i kvalifikujući je kao „najveće ustaško leglo na Balkanu“.

Tek tri dana nakon što su prijetnje objavljene, nakon reakcija medija, pojedinih NVO i američke ambasade, policija je uzela izjave od Šukovića i Aprcović, koji su iznijeli da prijetnje doživljavaju veoma ozbiljno.

Prema policijskim i tužilačkim procedurama, od njih dvoje, kao potencijalnih žrtvi, trebalo je da policija uzme izjave odmah nakon saznanja o prijetnjama.

– Pronađeno oružje i ilegalna municija samo su pojačali moju procjenu da je prijetnja ozbiljna i da smo realno ugroženi. I kod članova redakcije, koju on naziva najvećim ustaškim leglom, Tadićeve prijetnje i saopštenje policije, ilustrovano oduzetim pistoljem i 115 metaka koje je ilegalno posjedovao, izazvalo je uznemirenje i osjećaj ugroženosti – prenio je Šuković za Pobjedu izjavu koju je dao u policiji.

Od tada, 12. avgusta, više niko nije kontaktirao Šukovića niti Aprcović.

Cijeli slučaj prate od početka kontroverze. U pozivu na likvidaciju, tužilac Rajko Lopičić nije našao elemente krivičnog djela, pa je podnešena krivična prijava samo zbog ilegalnog posjedovanja određene količine municije koja je nađena tokom pretresa njegove kuće.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …