Nagrada do deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori

Američki Stejt department obezbijedio je nagradu do deset miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u rasvjetljavanju sajber napada počinjenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država a, kako navode, posebno u svjetlu sajber napada u Crnoj Gori avgusta prošle godine.

Bilbordi, koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu dovesti do identifikovanja ili lokacije bilo koje osobe koja je učestvovala u zlonamjernim sajber aktivnostima, Ambasada SAD-a postavila je na više lokacija u Podgorici.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku a ističe se da je isplata moguća i u kriptovaluti.

Kako su kazali iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa cilj oglasa je da prikupi informacije od tehnološki sposobnih pojedinaca koji trenutno žive u Crnoj Gori i koji bi mogli znati više o napadima.

“Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju srazmjerno kvalitetu pruženih informacija.”

Naime, napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli avgusta prošle godine nakon čega je mjesecima bio onemogućen pristup njihovim sajtovima i mejlovima, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

Na bilbordima se navodi da zlonamjerne sajber aktivnosti ukazuju na potrebu zaštite digitalnog ekosistema.

“Informacije o ransomware napadima na državne informacione sisteme, miješanje u izbore ili zlonamjernim sajber aktivnosti protiv ključne američke infrastrukture, mogu se prijaviti dolaskom u američku ambasadu u Podgorici.”

Program Stejt departmenta Nagrade za postizanje pravde je globalne prirode u cilju generisanja korisnih informacija koje štite Amerikance.

Cjelokupni program nudi nagrade za informacije o terorizmu, stranom miješanju u američke izbore i stranim zlonamjernim sajber aktivnostima protiv SAD.

U prevazilaženju posljedica sajber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine, pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …