Marketi sa ruskom i turskom hranom u Crnoj Gori

Lavaš – jermenske kore za pitu sa sirom, peljmeni – jelo od tijesta punjeno mesom, čaj od ruže, borulce pasulj, knedle sa jagodama, majonez “Schedro”, kobasice Retro, Belotserkovsky senf u prahu, kavijar “Rusko more” sa škampima, samo su dio proizvoda koji se mogu kupiti u specijalizovanim marketima ruske i turske hrane u Crnoj Gori.

Hrana sa ukusom doma, kaže Margita Kapilova, jedna od preko 25 hiljada ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori. Turskih je preko osam i po hiljada.

To su zvanične brojke onih koji imaju registrovan boravak. Procjene su da bar još toliko stranaca kao turisti u Crnoj Gori čekaju da im se riješi status.

Lanac ruskih marketa
Zbog velikog broja doseljenih Rusa, samo u Budvi su otvorene tri Mix Markt prodavnice ruske hrane, još dvije u Podgorici, a objekte imaju i u Herceg Novom, Tivtu i Baru.

Iako se u tom lancu od ukupno osam marketa uglavnom nude ruski proizvodi, mogu se naći i oni iz Bjelorusije, Ukrajine i Kazahstana, kažu za Radio Slobodna evropa (RSE) u njihovim budvanskim objektima.

Najčešći kupci su Rusi koji žive u Crnoj Gori.

“To su uglavnom ljudi koji pričaju slovenske jezike – Rusi, Bjelorusi, Ukrajinci”, kaže Valentina Žernakova, predstavnica Mix Markt-a u Crnoj Gori.

Ruska hrana nije pod sankcijama
Sankcije koje je EU uvela Rusiji i koje slijedi Crna Gora zbog ruske vojne agresije na Ukrajinu, ne obuhvataju hranu.

Ipak, transport prehrambenih proizvoda je zahtjevan i dugotrajan posao, jer svaka pošiljka koja se doprema iz Njemačke i Rusije mora proći kontrole, analize i carine, kaže Žernakova.

Prodavnice Mix Markt u Crnoj Gori su dio istoimenog lanca marketa sa sjedištem u Njemačkoj, kompanije specijalizovane za prodaju istočnoevropskih proizvoda, korporativne grupe Monolith.

Imaju četiri registrovane kompanije u Crnoj Gori, od kojih je prva osnovana 2015., a posljednja septembra 2022. U Privrednom registru se među osnivačima prodavnica navode Viktor Monastyrskii, Alexandra Savelyeva, Dmitry Dudidcenko i Hermann Volker.

Da li je zbog rata sa Ukrajinom otežano dopremanje hrane iz Rusije i da li to utiče na cijenu, neka su od pitanja koje je RSE uputio menadžmentu Mix Markt-a, ali su odgovori izostali.

Skuplje nego u Rusiji, kažu kupci
Većina kupaca ruskih proizvoda sa kojima je RSE razgovarao kaže da su cijene više nego u Rusiji, ali su ipak zadovoljni što su im dostupni ukusi na koje su navikli, a kojih nema na crnogorskom tržištu.

Tu se, na primjer, mogu nabaviti peljmeni – jelo od tijesta punjeno mesom, ili kvas – bezalkoholno piće na bazi raži ili mljevenog ječma. Najtraženije je, kažu prodavci, zaslađeno mlijeko koje Rusi tradicionalno koriste za palačinke i deserte.

Ruskinja Margarita Kapilova je u Budvi od novembra i često kupuje u ovim marketima.

“Sviđa mi se jer sam nostalgična. Nekad vam zaista treba nešto što će vas podsjetiti na dom. Zato dolazim u ovu vrstu prodavnica”, priča Margarita.

Ono čime nije zadovoljna su cijene, jer smatra da su previsoke.

“Značajno je skuplje, posebno u poređenju sa Rusijom. Na primjer, ove vrste bombona, ali nekad zaista ne možete da odolite i morate sebi da pruštite poznati ukus”, kaže sa osmjehom.

I Viktoria Lappo, koja živi u Budvi godinu dana, kaže da je skuplje nego u njenoj zemlji – Bjelorusiji.

“Cijene su kod nas niže, ali je doduše i prosječna zarada u Bjelorusiji niža nego Crnoj Gori”, dodaje Viktoria.

Ipak, često trguje u ruskim prodavnicama, jer tu nalazi lavaš – armenijske kore za pitu sa sirom.

“Uglavnom, pola kupovine obavljam u ruskim, a pola u crnogorskim prodavnicama”, kaže Viktoria.

Turska kuhinja omiljena i među mještanima
Sve je više i specijalizovanih prodavnica sa turskim proizvodima, poput Turskog marketa u Podgorici.

Ovdje se uz nacionalnu hranu i piće, može kupiti čaj od ruža ili turski lokum, egzotični začini, originalna turska kafa i kolači, od kadaifa i gurabija do kemalpaša deserta.

No, turski državljani koji su doselili u Crnu Goru češće otvaraju restorane, prodavnice brze hrane i poslastičarnice, nego prodavnice hrane.

RSE

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …