Cijena jednodnevnog izleta na žičari visoka kao Lovćen

Nedavno otvorena žičara Kotor–Lovćen, dugo najavljivani projekat koji će unaprijediti turističku ponudu Crne Gore, kao garant za spektakularne vidike i nezaboravne trenutke svih posjetilaca, trebalo bi u narednom periodu da postane prva atrakcija na listi mnogih domaćih i stranih turista i lokalaca koji žele da na taj način dožive ljepotu crnogorskog pejzaža i za svega 11 minuta u jednom oravcu, odnosno 22 u oba pravca, spoje čari planine i more. Međutim, početno divljenje ovom projektantskom čudu moglo bi brzo da splasne zbog visokih troškova ovog izleta, koji su toliki da se opravdano postavlja pitanje da li je ovakav izlet dostupan prosječnom građaninu Crne Gore.

Povratna karta za vožnju žičarom za odrasle košta 23 eura, a za djecu 13 eura. Dakle, porodična avantura za četiri člana, dvoje odraslih i dvoje djece, iziskuje čak 72 eura samo za karte. Ovdje treba napomenuti da je vožnja za djecu mlađu od dvije godine besplatna. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa cijena karte za njih u jednom smjeru iznosi sedam eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Troškove znatno povećavaju cijene hrane i pića, kao i prevoza do Kotora ili Njeguša, gdje se nalaze stanice žičare. Kada se uračunaju te stavke, dolazi se do zaključka da bi jednodnevni izlet četvoročlane porodice mogao koštati i do 200 eura. Prema meniju koji se prethodnih dana mogao vidjeti na društvenim mrežama, cijene hrane i pića znatno su više nego u većini kafića i restorana širom države, pa bi prosječna četvoročlana porodica za svega jedan ovakav izlet trebalo da izdvoji gotovo trećinu mjesečnog primanja, ukoliko rade za minimalnu zaradu, koja u Crnoj Gori iznosi 450 eura.

Cijena kafe se kreće od 2,60 do pet eura, dok sokovi i pivo koštaju po 4,20 eura. Flaširana voda košta od dva pa do čak šest eura. Prirodni sokovi i alkoholna pića mogu dostići cijenu od čak devet eura po čaši, a boca šampanjca može vas koštati gotovo polovinu mjesečnog minimalnog primanja – čak 200 eura. Takođe, znatno su više i cijene vina: čaša vina košta 12 eura, a ako naručite flašu, cijena ide i do 195 eura. Porcija maslina košta šest eura, karpaćo je 15 eura, dok je za pjat sira ili suhomesnatih proizvoda potrebno izdvojiti 18 eura. Dakle, ako četvoročlana porodica naruči piće, recimo dvije kafe, dva domaća soka, flašu vode i po porciju sira, suhomesnatog i maslina, obrok će ih koštati čak 150 eura. Konzumiranje alkoholnih pića, eventualno čaše vina ili koktela, ovaj izlet čini znatno skupljim.

“MINIMALNA PLATA U CRNOJ GORI IZNOSI SVEGA 450 EURA, DOK JE PROSEČNA ZARADA 791 EURO. SA OVAKVIM PRIHODIMA, PROSJEČAN GRAĐANIN CRNE GORE TEŠKO SEBI MOŽE PRIUŠTITI OVU PRIVLAČNU VOŽNJU IZMEĐU MORA I PLANINE

Ovi troškovi se čine još višim kad se sagleda ekonomska situacija u zemlji. Minimalna plata iznosi svega 450 eura, dok je prosječna zarada 791 euro. Sa ovakvim prihodima, prosječan građanin Crne Gore teško može sebi priuštiti ovu privlačnu vožnju između mora i planine.

S obzirom da je ovaj projekat tek nedavno otvoren, osim restorana u podnožju i na vrhu, još uvijek nema nikakvog drugog sadržaja. Takođe, ukoliko se posjetioci odluče za šetnju po Njegušima, vrlo brzo će biti razočarani jer se tamo u ovom trenutku izvode radovi. Ipak, nadležni su najavili da će dodatni sadržaj žičare u narednom periodu biti unaprijeđen.

Podsjećamo, projekat “Žičara Kotor–Lovćen” realizovao je konzorcijum Novi Volvoks – LAJTNER na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Nedugo zatim, 12. jula 2022. godine, položen je i kamen temeljac.

DAN

Provjerite slična mjesta

Opština Zeta preuzima FK ,,Zeta”

Na danas održanom sastanku u kabinetu predsjednika opštine Zeta Mihaila Asanovića kojem su prisustvovali poslanik …