Analitičar Udruženja naftnih kompanija: Strateške rezerve neće nužno ublažiti cijene goriva

Formiranje strateških rezervi sigurno da može biti korisno u ovakvim situacijama, međutim, njihovo formiranje kada cijene naftnih derivata dostižu gornje granice cijena u poslednjih nekoliko godina, može imati potpuno suprotan efekat, ističe u intervjuu za “Dan” viši finansijski analitičar pri Udruženju naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković.

– Strateške rezerve naftnih derivata prevashodno imaju za cilj nadomjestiti nedostatke u snabdijevanju, tj. kada dođe do problema u lancu isporuke ili usled nedostataka robe na tržištu. S obzirom na to da Crna Gora još uvijek nema pripremljene skladišne kapacitete za stvaranje strateških rezveri, a još je upitnije finansiranje takve aktivnosti, nije izgledno da će uskoro doći do njihovog formiranja. Takođe, trenutno nisu uočeni problemi u snabdijevanju, niti postoje zastoji u isporuci naftnih derivata i isto se ne očekuje ni u narednom periodu, te stoga nisam siguran koliko bi formiranje strateških rezervi moglo pomoći da se cijene smanje – navodi Striković.

Striković ističe i da je nacrt Zakon o obaveznim strateškim rezervama nafte i naftnih derivata u finalnoj fazi i njegovo usvajanje čeka na skupštinske prodecure.

– Kao članica Evropske energetske zajednice, Crna Gora se od 2013. godine obavezala da formira strateške rezerve. Ipak, kao država smo tek krajem 2021. pristupili izradi nacrta i modela formiranja strateških rezervi. Svaki model formiranja strateških rezervi u kratkom roku imaće za posledicu veoma skupu implementaciju. Postepeno formiranje kroz višegodišnji model imao bi povoljniju finansijsku situaciju, ali i odlaganje primjene i njihovog formiranja shodno preuzetim obavezama – navodi Striković.

On ističe i da kada govorimo o tržištu naftnih derivata na svjetskom nivou, poslednjih mjesec dana prisutan je trend rasta cijena.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …