Pčelarstvo ozbiljna razvojna šansa Mojkovca

U oranizaciji Udruženja pčelara “Mojkovac” i u saradnji sa Turističkom organizacijom Mojkovca na gradskom trgu su održani 12. “Dani meda i zdrave hrane”.

– Turisti koji tokom avgusta i septembra posjete naš grad smješten u dolini rijeke Tare, a okružen najljepšim planinskim vrhovima navikli su na mnogobrojne sadržaje. Svaki od njih na svoj način promoviše dio tradicije i kulture ovog kraja. Udruženje pčelara “Mojkovac” je malo udruženje po broju članova, ali je veliko po broju dobrih ljudi i dobrih pčelara. Najstarije je pčelarsko udruženje u Crnoj Gori koje danas broji oko 50 članova i organizator je ove manifestacije već dvanaest godina unazad – kazao je na otvaranju manifestacije Duško Jokić, predsjednik Udruženja pčelara.

Ne postoje riječi koje na pravi način oslikavaju tu divlju ljepotu. Mojkovac je okružen planinama Sinjajevinom i Bjelasicom, čiji su pašnjaci i livade pravi raj za pčele, pa se možemo pohvaliti dobrim uslovima za pčelarstvo i smatramo da je pčelarstvo razvojna šansa opštine Mojkovac. Opština Mojkovac i naše Udruženje se trude da promovišu pčelarstvo i privuku što više mladih ljudi. Kao što znate, poslednjih nekoliko godina nije bilo povoljno za naše pčelare, ove godine situacija je dobra, pa se nadam da ćemo se i iduće godine moći pohvaliti košnicama punim meda. Pčelarstvo je uglavnom porodični posao, mnogima je od hobija postao i pravo zanimanje – kazao je Jokić navodeći i da često organizuju stručna predavanja, druženja, idu u posjete kod kolega pčelara.

Saradnja sa drugim pčelarskim udruženjima iz Crne Gore i okruženja doprinosi razvoju pčelarstva što je vidljivo i po sve većem broju izlagača na Danima meda. Iz našeg grada se danas šalje lijepa slika manifestacije koja je okupila preko 30 izlagača. Ovo je odlična prilika da pčelari iz Mojkovca ugoste svoje kolege iz drugih krajeva, ali i dobar povod da se razmijene iskustva, promoviše med i proizvodi od meda i da se isti prodaju – naglasio je Jokić.

Učesnike manifestacije pozdravio je i Radule Miljanić, predsjednik Pčelarskih organizacija Crne Gore, a direktor TO mojkovac Radonja Vuković je kazao da je ova svečanost jedna u nizu kojom se predstavljaju turistički potencijali grada.

– Ova manifestacija koja je prerasla u tradiciju na kojoj su proizvođači meda iz raznih gradova, na naše zadovoljstvo poprimila je i međunarodni karakter i prilika je da na najbolji način predstavimo šta naš Mojkovac ima. A ima dosta toga da ponudi kad je turizam u pitanju – istakao je Vuković.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Mojkovac, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

U sklopu Dana meda i zdrave hrane izveden je i kulturni program, uz nastup KUD “Vesna” i Vukašina Delića. U večernjim satima je nastupio Balkan bend.

DAN

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …