Indija zabranila izvoz pirinča, odlukom najteže pogođene siromašne zemlje

Prošlog mjeseca, tri dana nakon što se Rusija povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, Indija je 20. jula uvela zabranu izvoza bijele riže (pirinča). Indija je prethodno u septembru prošle godine zabranila izvoz lomljene riže i ta mjera je još na snazi.
Prošlog mjeseca, tri dana nakon što se Rusija povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, Indija je 20. jula uvela zabranu izvoza bijele riže. Indija je prethodno u septembru prošle godine zabranila izvoz lomljene riže i ta mjera je još na snazi.

Indija je uvela zabranu izvoza zbog rastućih cijena hrane, visoke inflacije i straha da bi moglo doći do nestašice riže.

Indija, najveći svjetski izvoznik riže, činila je skoro 40 posto globalne trgovine rižom 2022. godine. Izvezla je 22 miliona tona riže u vrijednosti od 9,66 milijardi dolara u 140 zemalja.

Indija nastavlja da izvozi basmati rižu, ispunjavajući svoje međunarodne obaveze, ali su globalne cijene riže porasle za 15-25 posto od zabrane izvoza.

Najgore su pogođeni siromašni u zemljama poput Bangladeša i Nepala, koji ovise o indijskoj bijeloj riži, i oni u afričkim zemljama poput Benina, Senegala, Togoa i Malija, koje uvoze lomljenu rižu.

Postoji strah da bi Tajlan, Vijetnam i Pakistan mogli pratiti Indiju i uvesti sličnu zabranu.

S obzirom na to da globalne cijene rastu nakon ruske agresije na Ukrajinu, vijene riže su porasle za više od 10 posto u Indiji u prošloj godini.

KLIX

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …