Glavni grad posjetilo skoro 80.000 turista

Prema zvaničnim podacima, za šest mjeseci ove godine glavni grad Crne Gore posjetilo je 78.725 turista, što je 28 odsto više u odnosu na posmatrani period prošle godine, odnosno četiri procenta više u odnosu na posmatrani period 2019. godine – kazala je za Pobjedu direktorica Turističke organizacije Podgorice Irena Rogošić.

POSJETE
Ostvareno je 150.199 noćenja, što je 16 odsto više u odnosu na posmatrani period 2022. godine, tj. 17 odsto više u odnosu na isti period 2019.

To govori da se broj noćenja iz godine u godinu povećava, odnosno da se turisti u Podgorici duže zadržavaju. Ovi podaci odnose se isključivo na kolektivni, odnosno hotelski smještaj – ističe Rogošić.

Što se tiče strukture gostiju, najviše posjeta bilo je iz Izraela, Turske, Kine, Ruske Federacije, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, te iz zemalja zapadne i Centralne Evrope – Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Poljske, pored tradicionalnih gostiju iz zemalja regiona.

Uspostavljanjem direktnih letova između Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Kuvajta, imamo i goste sa tih novih tržišta.

Turisti najviše obilaze kulturno-istorijske lokalitete i vjerske objekte u centru grada, to je tzv. siti tura koja obuhvata Staru varoš, ,,Sastavke“, Muzeje i galerije Podgorice, Galeriju Rista Stijovića, Kuslevovu kuću, zatim Saborni hram Hristovog vaskrsenja, Crkvu Sv. Đorđa ispod Gorice, Medun i Muzej Marka Miljanova. S druge strane, veliko interesovanje vlada i za vinski podrum Šipčanik i brojne druge manje vinarije na teritoriji Podgorice, što je za nas veoma važno budući da su vino i tradicionalni gastronomski specijaliteti kao nematerijalna kulturna baština jedan od najznačajnijih segmenata u sveobuhvatnoj turističkoj ponudi glavnog grada. Omiljeno mjesto među turistima takođe je i NP ,,Skadarsko jezero“, a veoma je popularna i panoramska ruta ,,Krug oko Korita“ – kaže Rogošić.

MANIFESTACIJE
Kada je u pitanju smještaj u Podgorici, u ponudi su hoteli svih kategorija, a evidentan je i porast broja izdavalaca privatnog smještaja. Dodaje da Podgoricu očekuju brojne manifestacije.

U želji da kreiramo što prijatniji ambijent u gradu, kako za naše sugrađane tako i za turiste koji borave u Podgorici, Turistička organizacija Podgorice u kontinuitetu realizuje brojne aktivnosti, tako da nas i u narednom periodu očekuju završni dio manifestacije ,,Ajmo na Moraču“, zatim ,,Slikamo Podgoricu“ i ,,Tradicija ukusa“ koje su zbog velikog interesovanja programom rada planirane više puta godišnje. Slijede tematski bal pod maskama na Dukjli i Salon vina u oktobru, ,,Vino i koštanji“ u novembru, dok su naše tradicionalne manifestacije Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu i Podgorička noć zbog svog sardžaja planirane za posljednji mjesec u godini – ističe Rogošić.

TOP prihodovala blizu 249.000 eura od boravišne takse
Prihodi Turističe organizacije Podgorice po osnovu boravišne takse za period od 1. januara do 31. jula 2023. godine iznosili su 248.893,36 eura.

To je 52 procenta više u odnosu na isti period 2022. godine, a 56 odsto više u odnosu na 2019.. Međutim, naplata članskog doprinosa je znatno manja, i to čak 86 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, a 53 procenta u odnosu na isti period 2019. godine – navela je Rogošić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …