Mala zainteresovanost: Vakcina protiv nove varijante koronavirusa “Eris” stiže u septembru

Nova vakcina protiv Covida trebala bi se pojaviti sljedećeg mjeseca, ali zdravstveni stručnjaci i analitičari kažu da će vjerovatno biti hladno prihvaćena čak i ako hospitalizacija zbog nove varijante koronavirusa “Eris” bude rasla.

Neki stručnjaci za javno zdravlje se nadaju da će Amerikanci dočekati novu vakcinu i primiti je kao što bi primili vakcinu protiv gripe. Ali, potražnja za vakcinom je naglo opala od 2021. godine kada je prvi put postala dostupna i više od 240 miliona ljudi u SAD-u, ili 73 posto stanovništva, primilo je barem jednu dozu.

Pružaoci zdravstvenih usluga i apoteke kao što je CVS Health (CVS.N) počet će sljedećeg mjeseca da nude vakcinu, ažuriranu za borbu protiv Omicron verzije virusa koja je dominantna od prošle godine.

Oni će se boriti protiv sve manje zabrinutosti oko virusa, kao i umora i skepticizma u pogledu prednosti ove vakcine, rekla je direktorica metodologije istraživanja Kaiser Family Foundation Ashley Kirzinger.

“Zvaničnici javnog zdravstva, ako žele da većina odraslih osoba dobije ovogodišnje vakcine, morat će da iznesu američkoj javnosti da COVID nije gotov i da i dalje predstavlja rizik za njih”, rekla je Kirzinger.

Glavni razlog koji su vakcinisane osobe navele u anketama KFF-a ranije ove godine za izbjegavanje nove vakcinacije je to što su vjerovali da imaju zaštitu od virusa zbog prethodnih cijepljenja ili infekcija, rekla je ona.

Proizvođači vakcina protiv koronavirusa umanjili su očekivanja za kampanju vakcinacije ove jeseni, a Pfizer, najveći proizvođač mRNA vakcina s BioNTechom, nedavno je upozorio da će možda morati ukinuti poslovanje. Njen najveći rival, Moderna, priznala je da bi potražnja mogla biti samo 50 miliona vakcina.

Klix

Provjerite slična mjesta

BATALJIVAĆEMO: Cijene goriva bi mogle biti veće od četiri do sedam centi

Prema jučerašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, cijene goriva …