Iz Brisela pitali za cigarete, Vlada planira da ih uništi

Predstavnici Evropske komisije interesovali su se kod Vlade Crne Gore za sudbinu hiljadu i po tona cigareta koje je država zaplijenila u Luci Bar. Prema našim sazanjima, Vlada je informisala Evropsku komisiju da namjerava, nakon okončanja pravnih procedura da uništi zaplijenjene cigarete.

Iz Vlade Crne Gore ukazali su prošlog mjeseca da čekaju odluke Upravnog suda o tužbama vlasnika, a ako se stvore pravne pretpostavke nakon sudskih odluka pokrenuće proceduru uništenja preko hiljadu i po tona cigareta koje su zaplijenjene u Luci Bar. Ta informacija saopštena je Portalu RTCG u Vladi. Vlada je navela tada kako očekuje da, imajući u vidu ozbiljnost ovog slučaja i štetu koja nastupa, sudovi brzo odluče.

Vlasnici su tužili državu kod Upravnog suda tvrdeći da je država nezakonito oduzela cigarete u slobodnoj zoni Luke Bar.

Podsjetimo, tokom 2021. i 2022. godine, prvo Vlada Zdravka Krivokapića, a zatim Dritana Abazovića, pokrenule su aktivnosti da se suzbije šverc cigareta preko Luke Bar.

Prvi potez je bio donošenje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar u julu 2021. Odluku je donijela Krivokapićeva Vlada.

Uslijedila je kontrola poslovanja pravnih lica čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

Do konkretnih akcija zapljene cigareta došlo je nakon što je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks saopštila u martu prošle godine, da se „samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope“.

Najveća akcija zapljene cigareta sprovedena je u maju iste godine, kada je zaplijenjena roba u vrijednosti, kako je tada rečeno, od više desetina miliona eura.

Cigarete se i danas čuvaju u Baru pod nadzorom policije, a premijer Abazović kazao je u julu da je ovo skladištenje do sada državu koštalo preko 15 miliona eura.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …