BILČIK: Stabilne i proevropske vlade nema bez podrške 49 poslanika

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, evropski poslanik Vladimir Bilčik kazao je da je važno da sljedeća vlada, ako želi da bude istinski proevropska, mora politički da garantuje parlamentarnu podršku od najmanje tri petine, odnosno 49 poslanika. U intervjuu za Pobjedu, Bilčik ponavlja da ne može da zamisli proevropsku vladu u kojoj bi bile snage koje su dovodile u pitanje evroatlantsku orijentaciju Crne Gore i sarađivale sa Putinovom Rusijom.

POBJEDA: Pregovori o formiranju vlade su u toku, a deklarativno svi oni koji o tome pregovaraju žele da ona bude „stabilna, evropska“. Koliko je realno da to zaista bude tako, ako vlada ne bude imala podršku dvije trećine poslanika?

BILČIK: Kada govorimo o stabilnoj, demokratskoj i proevropskoj vladi, ono što je mnogo važnije u ovom trenutku su kredibilni postupci, a ne samo priča o tome. U protekle tri godine vidjeli smo mnogo usmenih deklaracija o proevropskim integracijama, ali smo vidjeli vrlo malo akcije u tom pravcu. Zato je važno da sljedeća vlada, ako želi da bude istinski proevropska, mora politički da garantuje parlamentarnu podršku od najmanje 3/5 poslanika, odnosno 49 poslanika za donošenje nekih važnih odluka u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Ovo je osnovni uslov za svaku stabilnu i proevropsku vladu koja, takođe, može da pruži prave rezultate. U tom smislu, vjerujem da je Crna Gora ponovo suočena sa važnim zadatkom da ispuni svoj strateški cilj evropskih integracija.

U praksi, ovo može zahtijevati i neke važne političke kompromise kada je u pitanju čitav politički spektar u

Crnoj Gori. Kada se gledaju brojke u Skupštini, može se primijetiti da bi jedini kredibilan put naprijed mogao biti samo smislena saradnja političkih predstavnika svih proevropskih Crnogoraca, Srba i drugih manjina u zemlji.

POBJEDA: Ponovo je na dnevnom redu pitanje učešća lidera bivšeg DF-a u vladi. Američki zvaničnici otvoreno kažu da ne vide DF kao partnera. Da li Vi i dalje dovodite u pitanje njihovo učešće u vladi?

BILČIK: Ja ne mogu da zamislim pravu proevropsku vladu sa bilo kojim političkim snagama koje su posljednjih godina i tokom vremena dovodile u pitanje evroatlantsku orijentaciju Crne Gore, pa čak i pokušavale da je potkopaju, ili koje su otvoreno dovele u pitanje usklađivanje Crne Gore sa podrškom EU Ukrajini i ukrajinsku odbranu od ruske agresije, ili koje su posljednjih godina otvoreno sarađivale sa Putinovom Rusijom, ili koje takođe pokušavaju da u javnosti revidiraju činjenice o ratnim zločinima 1990-ih. Svaka buduća vlada Crne Gore, koja će u sebi imati političke snage povezane sa ovim akcijama, je vlada za koju vjerujem da ne može odlučno ostvariti strateške ciljeve evropskih integracija.

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …