Pronašli gliser koji je bura otkinula sa veza u Sutomoru

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) iskoristila je akciju portage za nestalim plovilom, a koje je moglo predstavljati opasnot za plovidbu na Crnogorskom primorju, da u praksi testira kapacitete i procedure svoje Služba traganja i spasavanja na moru (SAR).

Naime, u popodnevnim časovima Pomorsko-operativni centar (POC) Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je primio informaciju da se prethodne noći, pod uticajem jakog sjevernog vjetra u sutomorskom zalivu sa veza otkinuo gliser dužine sedam metara sa unutrašnjim motorom, što predstavlja opasnost za učesnike u pomorskom saobraćaju.

Prema riječima načelnika Službe traganja i spašavanja u UPSUL-u, Žarko Lukšić, odmah se otpočelo traganje putem radarskog sistema glisera koji se nije kretao, pa ga je bilo teško locirati.

Formirana je SECURITE poruka za sve plovne objekte da obrate maksimalnu pažnju i, ukoliko uoče izgubljeno plovilo, odmah obavjeste POC. Uz koordinaciju UPSUL sa svim službama – Mornaricom Vojske Crne Gore, Sektorom granične policije i Lučkom kapetanijom Bar, došlo se na ideju da se angažuje helihopter FRONTEX-a, koji se uputio iz Barija u Crnu Goru kako bi učestvovao u traganju za plovilom – kaže Lukšić.

On kaže, da je u isto vrijeme, nekoliko plovnih objekata, koji su dolazili ili odlazili iz Crne Gore, su kontaktirani od strane Pomorsko operativnog centra da na svom putu podignu budnost.

To upozorenje je rezultiralo srećnom okolnošću da posada jahte ”La La Land” koja je došla iz pravca Otrantskih vrata, uoči narandžasto-bijeli gliser na otprilike devet nautičkih milja od Bara. Helikopter FRONTEX-a se odmah uputio na tu lokaciju i potvrdio da se radi o izgubljenom gliseru, a spasilački čamac SAR-1 je isplovio ka poziciji, nakon čega su sa vlasnikom plovila na sopstveni pogon krenuli ka Baru – objašnjava Lukšić kako je tekla akcija.

Lukšić sa zadovoljstvom ističe da je akcija bila prilika da se testira SAR sistem u cilju traganja za nestalim plovnim objektom, kao i upotreba radarskih sistema i, što je vrlo važno – angažovanje plovila u prolazu, koja su dužna da, po nalogu pomorskih vlasti, učestvuju u pružanju međunarodne pomoći u smislu observacije morske površine.

Dan

Provjerite slična mjesta

Putin Zapadu: “Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene”

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da …