Mandić i Knežević intenzivno pregovaraju sa Spajićem: ZBCG blizu vlade

Pokret Evropa sad (PES) i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) intenzivno pregovaraju o formiranju vlade, i zasad su najbliži postizanju dogovora po kom bi ZBCG-u mogla da pripadnu četiri resora u izvršnoj vlasti, potpredsjedničko mjesto u Skupštini, te eventualno pozicija potpredsjednika budućeg kabineta – saznaju nezvanično Vijesti.

Još nije dogovoreno koja ministarstva bi ZBCG mogao da dobije, ali ta koalicija, prema saznanjima Vijesti, zahtijeva resore energetike, saobraćaja, prosvjete i turizma.

Iako je taj savez u dosadašnjim pregovorima s PES-om insistirao na poziciji šefa parlamenta, sada su navodno veći izgledi da odustanu od toga i prihvate mjesto potpredsjednika zakonodavnog doma. U aranžmanu koji dogovaraju mogla bi, prema tvrdnjama jednog izvora Vijesti, da se nađe i pozicija potpredsjednika vlade.

Vijesti ova saznanja nisu mogle zvanično da potvrde, jer iz PES-a i ZBCG-a nisu odgovorili u kojoj su fazi njihovi pregovori i da li su blizu sporazuma o paketu koji bi uključivao navedene pozicije.

Iz ZBCG-a su u nekoliko navrata poručivali da njima, shodno rezultatu izbora, treba da pripadne pozicija predsjednika parlamenta. Saopštili su da su spremni na ustupke u pregovorima s liderom PES-a i mandatarom Milojkom Spajićem, ali da im je neprihvatljivo da “treći (na izborima) budu drugi”, odnosno da Demokrate dobiju čelnu funkciju u Skupštini. Demokrate su završile pregovore sa Spajićem i “rezervisale” poziciju šefa parlamenta.

Iako su do sredine jula u javnosti veće šanse davane tome da se napravi vlada bez ZBCG, nezadovoljstvo Bošnjačke stranke (BS) ponuđenim mjestima u izvršnoj vlasti otvorilo je opciju potencijalne saradnje s koalicijom koju predvode Milan Knežević i Andrija Mandić. Ako do nje dođe, upitno je kako će na to gledati međunarodni saveznici Crne Gore, prvenstveno SAD, koji poručuju da im ZBCG nije partner.

Kad je riječ o BS-u, za sada se ne zna hoće li ta partija biti u vladi. Izvor Vijesti blizak vrhu PES-a rekao je da BS nije ni prihvatio ni odbio ponudu koja im je upućena. Kako su Vijesti ranije pisale, Spajić je partiji Ervina Ibrahimovića ponudio poziciju potpredsjednika vlade za evropsku i spoljnu politiku, ministarstvo saobraćaja i infrastrukture, te resore prosvjete, poljoprivrede i dijaspore, ali je ona to odbila, smatrajući da joj, shodno rezultatu izbora, pripada više.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …