PERIĆ: Apsurdno je da bi vlada utemeljena na programskim vrijednostima bila nestabilna

Jedan od osnivača ,,Preokreta“ Srđan Perić kazao je za Pobjedu da je od toga ko će činiti novu vladu, za zajednicu mnogo bitnije da zna šta su njeni programski ciljevi, odnosno što je osnovna nit koja će je držati na okupu.

Perić je, komentarišući pregovore za formiranje nove izvršne vlasti i borbu za funkcije učesnika tog procesa, rekao da je očekivano da parlamentarni subjekti nastoje da izgrade za sebe što bolju poziciju i veću snagu u raspodjeli vlasti.

Pregovori će, ističe on, definisati i da li će koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ biti dio 44. vlade. Međutim, više od toga, napominje Perić, treba da nas zanimaju rezultati nove vlasti na svakom polju njenog djelovanja.

To pitanje ima svoj politički podtekst koji se odnosi na političke preferencije ZBCG. Međutim, postavimo hipotetičko pitanje: u ideološkom smislu – u političkom djelovanju, u onom što su bile njihove odluke – po čemu bi to bila drugačija 42. ili 43. vlada da je DF bio u njima? Naša politika ima višak deklarativnosti, a manjak suštine – kazao je Perić.

POTREBA REKONFIGURACIJE
Prema njegovim riječima, apsurd našeg političkog sistema je da bi bila nestabilna vlada koja je čvrsto utemeljena na konkretnim vrijednostima i programskim odrednicima, te koja bi izvjesno morala vući nepopularne poteze kako bi se sanirali svi potencijalni, prije svega fiskalni rizici.

Ali ako budemo imali vladu koja je, kako kaže Perić, prije svega plod „matematike“ i pogodbe o kadrovskim namještenjima, tada bismo, naglašava on, mogli doći do situacije da svako bude zadovoljan političkim feudom koji je prisvojio i da iz njega čeka nove izbore – gradeći infrastrukturu kroz ministarstva i preduzeća čiji je većinski vlasnik država.

Ovo nam govori koliko je potrebna rekonfiguracija političkog sistema, koji trenutno, ovako postavljen, gura cijelo društvo u još snažniju partitokratiju, koja svojom prirodom ograničava resurse i mogućnosti zajednice – jer nad opštim preteže partijski interes – ocjenjuje osnivač ,,Preokreta“.

JASNI ROKOVI
Osvrćući se na konsultacije sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem Perić kaže da je prirodno da stranka, odnosno lista koja ima najviše mandata, u ovom slučaju Pokret ,,Evropa sad“, dobije mandatara što se i dogodilo juče.

Rokovi su jasni: predsjednik države ima 30 dana od konstituisanja Skupštine da predloži mandatara, potom 90 dana teče rok da taj mandatar potvrdi podršku u parlamentu ili se on – parlament raspušta – poručuje Perić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …