Predsjednički kandidat ubijen nakon predizbornog skupa: Pričao o vezama kriminala i politike (VIDEO)

Ekvadorski predsjednički kandidat Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja dok je odlazio s predizbornog skupa u Quitu, samo nekoliko dana prije izbora na kojima je centralno pitanje kretanje zemlje ka nasilju i kriminalu.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju Villavicencia, bivšeg novinara koji je radio za Guardian i otvoreno govorio o navodnim vezama između organiziranog kriminala i politike, okruženog pristašama i praćenog zaštitarima dok čeka vozilo kada odjednom odjeknu pucnji i ljudi počnu vrištati i bježati.

Predsjednik zemlje Guillermo Lasso rekao je da je “ogorčen i šokiran atentatom” i da će sazvati sastanak svog sigurnosnog kabineta.
“U spomen na njega i njegovu borbu, uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen”, rekao je Lasso.

Osumnjičeni za ubistvo preminuo je od povreda zadobijenih tokom pucnjave prilikom pokušaja hapšenja, saopćio je kasnije ured državnog odvjetnika.

Ubistvo se događa usred šokantnog porasta nasilnog kriminala u maloj južnoameričkoj zemlji, dok suparničke bande krijumčara droge vrše masakre u zatvorima, a stope ubistava su se više nego udvostručile između 2020. i 2022.

“Organizirani kriminal je otišao predaleko, ali će osjetiti svu težinu zakona”, kazao je nakon ubistva predsjednik Ekvadora.

Klix

Provjerite slična mjesta

Za kopanje tunela sumnjiče automehaničara, policija traga za Baćović

Jedan od osumnjičenih za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici, Vladimir Erić, zaposlen je …